Odkaz SaS Aliancii za rodinu: Menej homofóbie a premiérovi Ficovi veľa zdaru

0
Strana Sloboda a Solidarita (SaS) (Autor: SaS)

Materiál, ktorý predložilo ministerstvo spravodlivosti do pripomienkového konania, totiž hovorí, že najprv treba „vypracovať analýzu právneho postavenia nezosobášených párov, vrátane párov rovnakého pohlavia, identifikovať bariéry, s ktorými sa stretávajú pri zabezpečovaní svojich práv a v prípade potreby navrhnúť potrebné legislatívne opatrenia. Celý tento proces, ktorý uzákonenie registrovaných partnerstiev vníma len ako možnosť, sa má ukončiť do konca júna 2017.

„Napriek tomu vnímame tieto aktivity vlády ako mierny pokrok a veríme, že predseda Smeru-SD Robert Fico využije volebnú kampaň aj na masívnu podporu LGBTI ľudí – občanov Slovenskej republiky,“ hovorí poslanec NR SR a tímlíder SaS pre Osobné slobody Juraj Droba.  

Osobitú pozornosť strany Sloboda a Solidarita si zaslúži kritika Aliancie na margo plánovaného rozšírenia zoznamu skutkových podstát trestných činov o nenávistné homofóbne a transfóbne verbálne prejavy. „Myslíme si, že okrem osvety v otázke LGBTI, ktorá má viesť k odstraňovaniu predsudkov, je nutné chrániť práva a ľudskú dôstojnosť týchto ľudí aj nástrojmi trestného práva. Potieranie nenávistných prejavov, nech sú namierené voči komukoľvek, voči akejkoľvek menšine, je totiž súčasťou právneho štátu, ktorý spoločenské problémy rieši civilizovanými prostriedkami a trestá snahy riešiť ich živelným násilím,“ dodáva liberál.

Droba pripomína, že Aliancia za rodinu sa v tejto súvislosti sugestívne pýta, kto bude rozhodovať o tom, ktorý ústny prejav je trestný a ktorý nie? „Aliancii odpovedáme, že rozhodovať o tom budú orgány činné v trestnom konaní tak, ako prípadoch, keby predmetom sporu bolo hanobenie rasy, národa či presvedčenia. Zároveň Aliancii odporúčame menej homofóbie, aby uvidela svet v dúhovejších farbách, teda taký, aký v skutočnosti je,“ uzatvára Droba.

- Reklama -