štvrtok, 25 apríla, 2024
3.4 C
Bratislava
Úvod Politika Politici voličom OĽaNO: V EP sa diskutuje o diaľničných poplatkoch a Slovensko zastupuje B....

OĽaNO: V EP sa diskutuje o diaľničných poplatkoch a Slovensko zastupuje B. Škripek

0
Branislav Škripek (Autor: branislavskripek.sk)

Europoslanci Výboru EP LIBE* sa budú zaoberať Stanoviskom k návrhu smernice EP a Rady o interoperabilite elektronických cestných mýtnych systémov a uľahčení cezhraničnej výmeny informácií o nezaplatenom cestnom mýte v Únii. Spravodajcom predmetného dokumentu je Branislav Škripek. „Chcem sa poďakovať všetkým mojim kolegom, a samozrejme aj pánovi europoslancovi Józsefovi Nagyovi, za podnetnú diskusii v tejto téme. Som presvedčený, že moje pozmeňujúce návrhy dopomôžu k lepšiemu vyberaniu diaľničných poplatkov aj od zahraničných vodičov,” povedal pred dnešným zasadnutím výboru Branislav Škripek. Cieľom ďalších pozmeňujúcich návrhov je aj ochrana osobných údajov vodičov a B. Škripek pokračuje: „Navrhujem, aby boli vykonané opatrenia, ktoré sú plne v súlade s Obecným nariadením o ochrane osobných údajov (GDPR). Osobné údaje budú posielané z rôznych členských štátov a musí byť absolútne jasné, že tieto dáta môžu byť použité v obmedzenom čase a len na jediný účel, ktorým je zachytenie neplatičov dialničných a mýtnych poplatkov.” Spravodajca Škripek konkrétne odkazuje na Smernicu Európskeho parlamentu a Rady 2002/58/ES z 12. júla 2002, týkajúca sa spracovávania osobných údajov a ochrany súkromia v sektore elektronických komunikácií.

Tieňový minister dopravy Ján Marosz víta iniciatívu europoslanca Branislava Škripeka, ktorý prináša pozmeňujúce návrhy smerujúce k efektívnejšiemu výberu platenia diaľničných poplatkov v členských štátoch EU pri dôslednom zachovávaní ochrany osobných údajov.

J. Marosz považuje za problém súčasného výberu poplatkov za používanie diaľnic a rýchlostných ciest na Slovensku nedostatočnú informovanosť zahraničných motoristov. Chýbajú jasné a zrozumiteľné informácie o povinnosti zakúpenia elektronických diaľničných známok pri vstupe na územie Slovenskej Republiky. „V tejto súvislosti odporúčam pánovi ministrovi dopravy Arpádovi Érsekovi, aby na všetkých hraničných prechodoch inštaloval dobre viditeľné informačné tabule v anglickom jazyku, ktoré by upozornili na povinnosť a možnosti zakúpenia jednotlivých druhov elektronických diaľničných známok. Bez jasnej informácie majú zahraniční šoféri ohľadom tejto povinnosti zmätok,”odporúča Ján Marosz. Druhým problémom je, že neefektívnym výberom a nemožnosťou vymáhania pokút od motoristov z iných štátov Slovensko prichádza takmer o 80 mil.€ ročne. Na záver dodáva Ján Marosz: „Tieto prostriedky by veľmi pomohli pri obnove cestnej infraštruktúry, ktorá devalvuje aj pod vplyvom tisícok aj zahraničných motorových vozidiel.”

*LIBE – Výbor EP pre občianske slobody, spravodlivosť a vnútorné veci

- Reklama -