piatok, 19 apríla, 2024
8 C
Bratislava
Úvod Politika Politici voličom OĽaNO: Navrhujeme zaviesť bezplatné objednávanie k lekárovi

OĽaNO: Navrhujeme zaviesť bezplatné objednávanie k lekárovi

0
OĽaNO (Autor: OĽaNO)

Podľa tieňového ministra zdravotníctva Mareka Krajčího by na objednávanie v rámci doplnkových ordinačných hodín mal slúžiť od 1. mája objednávací systém NCZI. „Tento systém treba využiť ako nástroj štandardného objednávania u všetkých ambulujúcich lekárov. Na vyšetrenie sa bude dať objednať u svojho lekára, alebo telefonicky vo svojej poisťovni. Poisťovniam tak umožníme mať aj lepší prehľad o dostupnosti a čakacích lehotách svojich zazmluvnených lekárov,“ povedal Krajčí s tým, že možnosť objednať sa bude mať pacient aj sám, cez internet prostredníctvom svojho občianskeho preukazu s čipom. „Každý lekár má svoj štýl práce a nechceme teraz lekárom vnucovať, aby museli povinne každého pacienta objednať. Sme však za to, že 30 percent svojho času by lekár mal vyhradiť na ošetrovanie pacientov, ktorí sa môžu a chcú objednať,“ doplnil Krajčí.

Podľa M. Krajčího by sa malo k špecialistovi chodiť iba s výmenným lístkom od všeobecného lekára. „Máme obmedzené zdroje, ktoré chceme využívať najlepšie a najspravodlivejšie voči všetkým. Ak má však niekto potrebu ísť ku špecialistovi na základe vlastného úsudku, môže tak urobiť aj priamym objednaním sa, bez výmenného lístka, avšak mal by si byť potom ochotný takéto vyšetrenie zaplatiť z vlastného vrecka,“ vyjadril sa Krajčí s tým, že toto opatrenie by na jednej strane mohlo zefektívniť prácu špecialistov, na druhej strane priniesť do ich ambulancií aj viac financií.

OĽANO tiež navrhuje u pacienta s podozrením na nádorové ochorenie vyšetrenie do 20 dní či objednanie pacienta k špecialistovi do 48 hodín v prípade vážneho zdravotného stavu. „Zachránime veľa ľudských životov, zmiernime utrpenie tým, ktorí pre neskorú diagnostiku musia bojovať s rakovinou v neskorom štádiu. Chceme, aby sa tí, ktorí sú vo vážnom zdravotnom stave už nemuseli doprosovať, aby boli prednostne ošetrení,“ povedal Krajčí a pokračoval ďalšími opatreniami: „Na preventívnu prehliadku k lekárovi sa budeme už len objednávať. Mnohí nechodia na prevencie, lebo sa im nechce stratiť deň čakania v čakárni a pritom sa ešte aj nakaziť od chorých. Za každého jedného objednaného pacienta budú poskytovatelia zdravotnej starostlivosti bonifikovaní. Nedefinovali sme akou sumou, tu bude priestor pre súťaž medzi poisťovňami,“ doplnil Marek Krajčí s tým, že všetky spomenuté opatrenia je teraz možné zaviesť vďaka prebiehajúcej elektronizácii zdravotníctva. „Objednávanie na vyšetrenie by sa malo aj v našom zdravotnom systéme stať samozrejmosťou, tak ako je to v iných krajinách,“ dodal tieňový minister zdravotníctva Marek Krajčí.

Novelu zákona podporujú podľa zdravotnej sestry a poslankyne za OĽANO Eleny Červeňákovej aj sestry v ambulanciách. Možnosť elektronicky a bezplatne sa objednať je podľa nich správna cesta.„Znamená to finančnú a aj časovú úsporu pre pacientov. Skráti sa tiež čakacia doba na vyšetrenia. Elektronický systém umožní rýchlu komunikáciu medzi zdravotníckymi pracovníkmi, pacientom, poisťovňou a ostatnými subjektmi,“ povedala Červeňáková, ktorá tiež považuje bonifikáciu poskytovateľov za využívanie elektronického objednávania poisťovňou za motivačný prvok.

Podľa predsedu OĽANO Igora Matoviča premiér Fico už desiaty rok buduje sociálny štát a ako jeho súčasť zaviedol za objednanie sa k lekárovi priamu platbu za vyšetrenie až do výšky 30 eur. „Fico sa dostal do vlády preto, lebo bojoval proti Zajacovym 20-korunáčkam. Ľudia mu uverili a za odmenu pre nich o desať rokov zavádza až 30-eurové platby. Toto opatrenie ich snáď prebralo z ilúzie o Ficovom sociálnom štáte,“ uviedol Matovič s tým, že OĽANO chce prioritne zrušiť priame platby za vyšetrenia a zaviesť bezplatné objednávanie u lekára pre všetkých. „Systém to umožňuje, bude to stáť zanedbateľné peniaze a ľudia budú mať oveľa väčší komfort. Nežijeme v dobe dinosaurov, napriek tomu sa na Slovensku nedokážeme štandardne objednať k lekárovi telefonicky alebo elektronicky,“ dodal predseda OĽANO Igor Matovič.

- Reklama -