OĽaNO-NOVA: Zaplaťme ľuďom prácu cez víkend! Plus 50% za sobotu. Plus 100% za nedeľu

0
OĽaNO (Autor: OĽaNO)

Súčasný stav na Slovensku je taký, že 25% zamestnancov pracuje aj v sobotu a 21% aj v nedeľu. Najviac výpovedné sú tie čísla vtedy, keď ich porovnáme s inými krajinami – v rámci celej Európskej únie sme v tomto parametri opäť najhorší… „Slovenskí zamestnanci robia v nedeľu najviac zo všetkých 500 miliónov ľudí v Európe. A v susedných krajinách? V Poľsku robia 3 percentá ľudí – najmenej v EÚ, v Maďarsku 5,9 percenta. Fico tu 10 rokov, v posledných dňoch znova, omieľa a sľubuje raj na zemi – ako buduje sociálny štát, ako veľmi bude myslieť na pracujúcich ľudí. Keď však otvoríte Zákonník práce, nikde nenájdete ani zmienku, že by mal zamestnanec v sobotu alebo v nedeľu akékoľvek právo na príplatok. Takto vyzerá Ficova starostlivosť o pracujúcich. Rozpráva, ako ich chce chrániť, ale nerobí nič,“ upozorňuje líder hnutia OĽaNO-NOVA Igor Matovič.

Ten očakával, že keď už Fico takúto zmenu nedokázal urobiť za 10 rokov, tak sa o ňu postará aspoň v koalícii s Bugárom a Dankom. „Ubehlo deväť mesiacov, no do Zákonníka práce tých pár viet nepridali. Stále je to len na dohode pracujúcich so zamestnávateľmi, nie je to povinnosť. Áno, niekde príplatky majú, no veľmi často ľudia nedostanú vôbec nič, zamestnávateľ sa s nimi ani nebaví, prípadne sa boja, že ich vyhodí. Zmena je nevyhnutná, pracovať v sobotu či v nedeľu o 12 hodine na obed predsa nie je to isté, ako v stredu na obed. A týka sa to stoviek tisíc ľudí. Zaslúžia si mať v sobotu príplatok 50 percent navyše, a v nedeľu 100 percent navyše z priemernej mzdy zamestnanca,“ dodal Matovič.

Slovensko je dnes antisociálny štát

Každý štvrtý muž aj žena teda pravidelne chodí do práce aj v sobotu, každý piaty muž aj žena pravidelne chodí do práce aj v nedeľu. Poslankyňa Anna Verešová poznamenáva, že do práce cez víkend chodí aj mnoho žien vo vyššom veku, pričom zamestnávateľ im za to nedáva žiaden príplatok. „Tieto situácie sa dotýkajú najmä regiónov kde je málo práce Gemer, Spiš, Orava, či Zemplín. Hlavne tam sa žena v mojom veku nikdy neodváži požiadať zamestnávateľa o príplatok za prácu počas víkendu. Má totiž 10 rokov do dôchodku a vie, že ak o túto prácu príde, ďalšiu si len tak ľahko nenájde. Kvôli svojmu veku. Alebo si predstavte ženu, ktorá sa sama stará o svoje deti. Má obrovskú starosť, kto sa jej postará počas víkendu o deti, ale musí si to nejako zariadiť. Napriek práce počas víkendu jej mzda je nízka, pretože nemá žiadne finančné zvýhodnenie a tak zostáva zo svojimi deťmi naďalej chudobná. Avšak zo zamestnania sa neopováži odísť – bojí sa – čo ak sa jej nepodarí nájsť prácu – je totiž „riziková“, pretože sa stará o deti sama a tie môžu byť často choré.“

Podľa Verešovej je dnes Slovensko antisociálny štát, antirodinný štát. „Ak to tak nie, tak by mali poslanci vládnej koalície bez problémov zahlasovať za náš návrh zákona,“ uzavrela.

- Reklama -