OĽaNO-NOVA: Mladé rodiny mohli dostať reálnu pomoc, parlament však príspevok pre deti neschválil

0
OĽaNO (Autor: OĽaNO)

Štát dnes rodinám pomáha veľmi málo, možno vôbec. Mrzí ma, že naše riešenie neprešlo, pretože by bolo spravodlivé voči všetkým a mohlo zlepšiť súčasný stav,“ tvrdí poslankyňa Erika Jurinová. „Dnes sa správame macošsky k matkám, ktoré idú po troch rokoch materskej „dovolenky“ späť do práce. Zamestnávateľ matke drží miesto a očakáva, že sa vráti do práce. A rodič dúfa, že dostane miesto v škôlke. Tisícom sa to však nepodarí. Musia hľadať náhradné riešenia v súkromných škôlkach, kde platia i viac ako 300 eur za službu, oproti zhruba 60 eurám za službu v obecnej škôlke. Ak vopred vedia, že miesto nemajú, automaticky stratia miesto v zamestnaní a rodina príde o príjem, ktorý môže zlepšiť ich sociálnu situáciu.“

Ak vláda má skutočnú snahu o zosúladenie práce a rodiny, mala prijať návrh, ktorý pomáha občanovi, ale aj samospráve, pretože príspevok bude patriť len osobe, ktorá žije v spádovej oblasti. „Nemusíme stavať škôlky, ktoré nebudeme mať o pár rokov kým naplniť, ale podporme najrozumnejšie riešenie,“ dodala Jurinová.

Poslankyňa Soňa Gaborčáková poznamenala, že by sme mali investovať do alternatívnych foriem starostlivosti – napr. detské kútiky u zamestnávateľov sa v rámci projektu „práca a rodina“ osvedčili. „Tie presne vystihovali potreby rodičov i zamestnávateľov, pretože fungovali počas pracovnej doby.“

Podľa poslankyne Anny Verešovej štátna politika zosúladenia rodiny a práce v súčasnosti zameriava svoju pomoc na rodičov iba do troch rokov veku dieťaťa. „A pritom oveľa väčšou potrebou mladých rodičov je obdobie po skončení rodičovskej dovolenky, teda od troch rokov veku dieťaťa. V tomto čase matky chcú alebo musia nastúpiť do zamestnania, ale mnohé pre svoje dieťa nedostanú miesto v obecnej škôlke a na súkromnú nemajú financie. Vyzývam štátnych úradníkov, aby si dobre pozreli Barcelonské ciele, kde je politika zosúladenia rodiny a práce zameraná v prvom rade na deti od 3 do 6 rokov,“ upozornila A. Verešová.

Tento návrh poslancov hnutia OĽaNO-NOVA je súlade so Zmluvou so Slovenskom. Ide o dokument, v ktorom hnutie ešte pred voľbami sľúbilo ľuďom presadzovanie 23 kľúčových návrhov (z celkovo 500 riešení obsiahnutých v predvolebnom programe).

- Reklama -