OĽaNO: Ministerstvo školstva dáva milióny na vedu a výskum aj takmer mŕtvym firmám

0
OĽaNO (Autor: OĽaNO)

„Ministerstvo rozdeľuje obrovské peniaze a nie je možné, aby tak robilo systémom pokus-omyl. Okrem rozumných kritérií pri rozdeľovaní peňazí sa dnes musíme pozrieť aj na to, ako dopadli podobné megalomanské projekty podporené v minulosti. Často totiž mali nulový prínos pre slovenskú vedu a obyvateľov krajiny. Bolo by veľmi nerozumné v takomto systéme pokračovať. Žiaľ vládnej koalícii a osobitne SNS, ktorá má na starosti ministerstvo školstva, zdá sa nejde o rozvoj Slovenska, ale skôr o inkasovanie provízií z predražených a nezmyselných projektov,“ tvrdí Veronika Remišová.

Medzi schválenými projektami sú aj seriózne firmy, ktoré sa výskumu a vývoju venujú dlhodobo, a ktoré žiadajú dotácie primerané veľkosti podniku. Remišová však poukázala na to, že podpory často vo výške takmer 5 miliónov eur ministerstvo schválilo aj mnohým miniatúrnym firmám bez výskumných kapacít, ktoré nemôžu byť schopné tieto milióny zmysluplne využiť. „Napríklad spoločnosť I.K.NOW so sídlom v paneláku v bratislavskej Dúbravke chce z dotácie viac ako 4 milióny eur vytvoriť „Manažérsky výukový a rozhodovací systém“. Podľa účtovnej závierky minulý rok predala táto spoločnosť svoje služby za 30 tisíc eur. Podobne má dostať dotáciu viac ako 5 miliónov eur spoločnosť Lemkowie, pre zmenu so sídlom v paneláku v Petržalke, ktorá podľa účtovej závierky nemala v roku 2016 žiadneho zamestnanca a predala vlastné výrobky a služby za menej ako 58 tisíc eur,“ vyhlásila Remišová s tým, že tejto téme sa hnutie OĽANO-NOVA bude naďalej venovať.

Operačný program Výskum a inovácie má z eurofondov a zo štátneho rozpočtu rozdeliť viac ako 2,5 miliardy eur. „Je to jedinečná šanca pre Slovensko, ako vytvoriť lepšie podmienky pre slovenskú vedu a seriózne slovenské podniky a posunúť ich na medzinárodnú úroveň. Je pravdepodobné, že kvôli tlaku ostatných štátov EÚ bude musieť byť väčšina eurofondov v budúcnosti použitá na výskum a inovácie. Ak nevytvoríme na Slovensku podmienky a infraštruktúru pre výskum a férové rozdeľovanie dotácií, môže sa stať, že ostaneme na chvoste Európy. Slovensko má šikovných ľudí, preto by bola škoda, ak sme ostali len výrobnou dielňou s nízkymi mzdami,“ uzavrela Remišová.

 

- Reklama -