piatok, 19 apríla, 2024
11.7 C
Bratislava
Úvod Politika Politici voličom OĽANO prichádza s novelou o preukazovaní pôvodu majetku a o hmotnej zodpovednosti...

OĽANO prichádza s novelou o preukazovaní pôvodu majetku a o hmotnej zodpovednosti politikov

0
OĽaNO (Autor: OĽaNO)

Podľa poslankyne za OĽANO Veroniky Remišovej štát nevie účinne zasiahnuť voči podvodníkom, ktorí žijú očividne nad svoje pomery, čo dlhodobo traumatizuje a demoralizuje slovenskú spoločnosť. „To sú slová samotného pána Fica, ktorý vždy vytiahne preukazovanie pôvodu majetku pred voľbami, alebo keď Smeru padajú preferencie,“ uviedla Remišová s tým, že krátko pred voľbami v roku 2010 bol prijatý zákon o preukazovaní pôvodu majetku, ktorý sa ukázal ako nefunkčný. „Osem rokov po jeho prijatí nie je známy ani jediný prípad, kedy by štát na základe tohto zákona niekomu zhabal nelegálne nadobudnuté príjmy. V Rumunsku protikorupčné orgány zhabali majetok piatim ľuďom, medzi nimi predsedovi vládnej strany, ktorý je vyšetrovaný pre podozrenie zo zneužitia eurofondov. Vo Francúzsku je zákon tak prísny, že úrady sledujú, či príjmy zodpovedajú životnému štýlu konkrétneho človeka. Dotyčnému, ktorý žije nad pomery môžu potom zvýšiť daň. Len u nás je možné, že pán Bašternák povie, že zaplatil dvanásť miliónov eur v hotovosti za sedem bytov a políciu ani nezaujíma, odkiaľ tieto peniaze zobral,“ vyjadrila sa Remišová s tým, že verejnosť doteraz nepozná pôvod jeho peňazí a prokuratúra prípad odložila.

Podľa Remišovej je Bašternák len jeden z mnohých prípadov. „Funkčný zákon o preukazovaní pôvodu majetku je základným pilierom boja proti korupcii. Je to jediná vec, ktorej sa skorumpovaní ľudia v iných krajinách boja.“ Poslankyňa takisto vyzvala políciu, aby bola aktívnejšia. Podľa dostupných štatistík v roku 2016 NAKA z vlastnej iniciatívy nepodala žiadny podnet na preskúmanie pôvodu majetku. „O korupcii a praní špinavých peňazí nestačí len hovoriť na tlačových konferenciách. Aj dnes pán Fico hovoril o tom, že jedným z jeho hlavných protikorupčných opatrení je získanie ISO certifikátu. Žiadny certifikát však nepomôže, ked sa na korupcii zúčastňujú vrcholní predstavitelia štátu. ISO certifikát má zmysel len tam, kde je skutočná vôľa na zmenu. Musíme mať dobré zákony, ale v prvom rade Slovensko potrebuje odhodlaných ľudí na správnych miestach. Boj proti korupcii nie je len zápasom za dobrú správu štátu. Je to prejav vlastnenectva a skutočného patriotizmu,“ povedala Veronika Remišová.

Poslanec za OĽANO a tieňový minister vnútra Gábor Grendel predstavil návrh zákona o hmotnej zodpovednosti verejných funkcionárov. „Na konci roka 2015 strana Sieť odovzdala do parlamentu petíciu so 107-tisíc podpismi občanov k hmotnej zodpovednosti politikov za škody, ktoré spôsobia štátu pri výkone svojej funkcie. V júni 2016 ústavnoprávny výbor a následne parlament prerokoval petíciu a prijal vlažné uznesenie v znení, že berie na vedomie petíciu občanov a že požiadavky uvedené v petícii sú obsiahnuté v programovom vyhlásení vlády. Žiadny záväzok, do kedy má vláda, alebo NR SR pripraviť spomínaný návrh zákona, o ktorom sa píše v programovom vyhlásení vlády. Do dnešného dňa sa neudialo absolútne nič. 107-tisíc občanov má táto koalícia absolútne na háku,“ skonštatoval Grendel a dodal, že zákon o hmotnej zodpovednosti OĽANO predkladá aj v mene týchto občanov.

Hlavnými piliermi zákona z dielne OĽANO o zodpovednosti za škodu spôsobenú štátu má byť napríklad povinnosť verejného činiteľa nakladať s verejnými prostriedkami hospodárne a účelne. „V prípade, že verejný činiteľ túto povinnosť poruší, za škodu spôsobenú štátu zodpovedá vlastným majetkom,“ uviedol Grendel a predstavil ďalšie opatrenia zákona, medzi ktoré patrí aj iniciovanie konania voči verejnému činiteľovi Generálnym prokurátorom. „V prípade, že to Generálny prokurátor odmietne, môže takéto konanie iniciovať aj tretia osoba, ktorej prináleží náhrada trov konania a v prípade úspechu aj podielová odmena,“ dodal Gábor Grendel.

- Reklama -