štvrtok, 28 marca, 2024
9.5 C
Bratislava
Úvod Politika Politici voličom OĽANO: Schválený rozpočet nie je rozpočtom hrdej krajiny

OĽANO: Schválený rozpočet nie je rozpočtom hrdej krajiny

0
OĽaNO (Autor: OĽaNO)

Veronika Remišová sa vyjadrila, že v hnutí OĽANO s rozpočtom nie sú spokojní. „Ekonomike sa darí, štát plánuje vybrať na daniach od ľudí a firiem o stovky miliónov eur viac, ako tento rok. Štát stále míňa veľmi veľa na svoju prevádzku, ale nerieši dôležité problémy krajiny,“ povedala Remišová s tým , že sám minister financií Peter Kažimír pred pár dňami povedal, že najväčším problémom Slovenska sú obrovské regionálne rozdiely. „K zlepšeniu situácie by určite prispela aj lepšia infraštruktúra, odborníci už dlho upozorňujú napríklad na cesty prvej triedy. Obchvaty miest a odstránenie pomalých úsekov môžu za pomerne malé peniaze a v krátkom čase podstatne zlepšiť dostupnosť chudobnejších regiónov,“ vyjadrila sa V. Remišová, podľa ktorej však investície do výstavby ciest prvej triedy, na základe údajov zo Slovenskej správy ciest, zo štátneho rozpočtu klesli zo 63 na tri milióny eur. „Prostriedky na údržbu ciest sú na rovnako nedostatočnej úrovni 40 miliónov eur ročne naplánované až do roku 2020, vládna koalícia vôbec neplánuje riešiť havarijnú situáciu mnohých úsekov, osobitne mostov,“ upozornila.

Podľa Remišovej v kľúčovej oblasti školstva treba podporiť nárast výdavkov na podporu vedy a výskumu a tiež nových asistentov učiteľov. „Naopak, už dlho upozorňujeme na predražený štadión, ktorý stavia jeden z oligarchov v pozadí strán vládnej koalície, ale štát má naň v rozpočte ministerstva školstva na budúci rok vyčlenených 63 miliónov eur,“ povedala Remišová a dodala: „Toto nie je rozpočet hrdej krajiny, ktorá investuje do toho najcennejšieho, čo má, a to je rozvoj a potenciál svojich ľudí. Je to neambiciózny rozpočet.“

Podľa tieňového ministra financií a hospodárstva Eduarda Hegera rozpočet SR pre rok 2018 odráža neochotu vlády napĺňať svoje ciele. „V rozpočte si najprv vláda niečo zadefinuje a na konci roka Slovákov viac zadĺži. Preto očakávame, že ani budúci rok vláda nesplní cieľ rozpočtu, ktorý si stanovila,“ povedal Heger s tým, že dlh Slovenska takýmto spôsobom v skutočnosti rastie. „Aj keď Vláda argumentuje tým, že dlh klesá, no nemá na tom podiel, pretože ekonomika rastie celosvetovo, ako to nakoniec aj sami vládni predstavitelia zadefinovali,“ vyjadril sa.

Ako ďalej uviedol Heger, slovenský rozpočet vypadol z klubu premiantov, pretože nespĺňa všetky parametre požadované Európskou komisiou. „Odráža to fakt, že vládni predstavitelia zasahujú do rozpočtu opatreniami, ktorými chcú v skutočnosti zvýšiť svoje preferencie. Ak by vláda nerobila takéto opatrenia, mohli sme už budúci rok mať prebytkový rozpočet, ako viaceré krajiny Európskej únie. Vidíme, že deväť krajín z EÚ na čele s Českou republikou dosiahne tento rok prebytkový rozpočet. Slovensko sa nachádza v rozpočtovo veľmi dobrých rokoch, preto je veľmi dôležité, aby sme vedeli míňať efektívne,“ dodal tieňový minister financií Eduard Heger.

 

- Reklama -