sobota, 20 apríla, 2024
7 C
Bratislava
Úvod Politika Politici voličom OĽANO: Odvolanie Plavčana je podľa Remišovej úspechom všetkých ľudí, ktorí chcú lepšie...

OĽANO: Odvolanie Plavčana je podľa Remišovej úspechom všetkých ľudí, ktorí chcú lepšie Slovensko

0
OĽaNO (Autor: OĽaNO)

„Ďakujem všetkým ľuďom za úsilie v boji za lepšie a spravodlivé Slovensko. Je to malé víťazstvo, no musíme čo najskôr začať naprávať škody, ktoré SNS spôsobila na ministerstve školstva, hoci mnohé sa už napraviť nedá,“ uviedla Remišová s tým, že Slovensko má ľudský potenciál na to, aby sa naše školstvo dostalo na európsku úroveň. „Chcem poradiť pánovi Dankovi, aby za nového ministra navrhol skutočného odborníka a hlavne aby sa ho už nepokúšal riadiť tak, ako pána Plavčana. Opäť by to nedopadlo dobre ani pre Slovensko, ani pre ministra,“ povedala poslankyňa.

Podľa Remišovej súčasná vládna kríza ukázala, že ľudia odmietajú verziu politickej zodpovednosti, ktorú opakovane predvádza vládna koalícia. Tá je podľa poslankyne nestabilná a zrejme ju nedokáže udržať ani vidina rozdeľovania eurofondov. „Okrem toho vidíme, že SNS pod vedením pána Danka je taká istá, ako bola SNS za Jána Slotu. Andrej Danko pri SNS popiera akúkoľvek korupciu a hovorí, že zodpovednosť vyvodí až v prípade dokázania trestnoprávnej zodpovednosti. Je to pre koalíciu veľmi pohodlné riešenie, pretože vedia, ako funguje ich polícia a súdy, a že zodpovednosť tak nemusia vyvodiť v podstate nikdy,“ vyjadrila sa V. Remišová a pokračovala príkladom z kauzy nástenkový tender, ktorá dodnes nie je riadne uzavretá. „Nástenkový tender zrealizovala SNS v roku 2007. Dvaja ministri za túto stranu sa pred súd dostali až teraz, teda po desiatich rokoch. A môže trvať ešte pár rokov, kým súd právoplatne potvrdí alebo vyvráti ich zodpovednosť za spôsobené miliónové škody,“ povedala Remišová, podľa ktorej sa tiež v tomto prípade pred súd dostali iba tzv. „pešiaci“ a nie predseda strany Ján Slota, ktorý o celej veci mohol vedieť oveľa viac.

Ako ďalej uviedla Remišová, lídri vládnych strán uplynulý týždeň zaplavovali Slovensko negatívnymi správami, osobnými spormi, urážaním sa a popieraním očividných skutočností o eurofondovom škandále. „Ja by som naopak chcela priniesť niečo pozitívne, ukázať, že štát sa dá spravovať lepšie. Vlády Roberta Fica rozdeľovali a ešte rozdelia väčšinu z eurofondového balíka vo výške 26 miliárd eur. Sú to obrovské peniaze, ktoré by sa dali použiť oveľa lepšie, nie tak, ako sme to videli pri terajšom škandále na ministerstve školstva,“ povedala V. Remišová a pokračovala s tým, že žiadna z opozičných strán nechce pokračovať v systéme plnom nezmyselných projektov, predražených nákupov, korupcie a postáv prepojených na politické strany. „Budem sa preto snažiť presvedčiť aj ostatné opozičné strany, aby sme spojili svoje sily a dohodli sa na základných pravidlách fungovania eurofondov, ktoré chceme vo vláde presadzovať po budúcich parlamentných voľbách,“ vyjadrila sa poslankyňa.

Podľa Veroniky Remišovej sú eurofondy pre Slovensko veľkou príležitosťou na dokončenie potrebnej infraštruktúry, vzdelávanie ľudí, rozvíjanie hospodárstva či ochranu prírody. „Spoločne urobíme všetko preto, aby sme eurofondy, čiže pomoc od ostatných krajín Európy, používali čestne a zmysluplne, aby sme podporili šikovných ľudí, ktorých na Slovensku máme,“ povedala Remišová a dodala: „Odvolanie ministra zodpovedného za eurofondový škandál je úspechom opozície, ale hlavne je úspechom všetkých ľudí, ktorí majú radi Slovensko a snažia sa ho zlepšiť. Neboja sa ukázať na problémy alebo korupciu. Všetkým týmto to ľuďom by som sa chcela so srdca poďakovať a povzbudiť ich, pretože verím, že tento zápas za lepšie Slovensko sa podarí.“

 

- Reklama -