piatok, 26 apríla, 2024
13.8 C
Bratislava
Úvod Politika Politici voličom OĽANO: Novozvolení župani po prvom stretnutí: Sme pripravení spolupracovať

OĽANO: Novozvolení župani po prvom stretnutí: Sme pripravení spolupracovať

0
OĽaNO (Autor: OĽaNO)

Stretnutia sa zúčastnili zástupcovia Žilinského, Trnavského, Bratislavského, Prešovského a Košického samosprávneho kraja. „Aby eufória, ktorá v nás od volieb pretrváva, priniesla svoje ovocie, musíme vedieť spolupracovať. Pred voľbami sme vytvorili alternatívu, ktorá ukázala, že vieme spolupracovať a chceme spolupracovať aj naďalej. Chceme zúročiť všetko úsilie vynaložené v kampani aj v skutočnej práci,“ povedala prvá županka na Slovensku Erika Jurinová a pokračovala: „Vieme, že mnohé kraje majú aj spoločné problémy, napríklad v oblasti dopravy či cestovného ruchu. Tieto problémy chceme riešiť spoločne pre dobro všetkých obyvateľov našich krajov.“ Jurinová sa vyjadrila, že noví župani sa budú riadiť zásadami, na ktorých sa na stretnutí dohodli. Podľa nej ide o Zásady slušného župana. „Chceme konať vo verejnom záujme a maximálne transparentne. Chceme do rozhodovania verejnosť a hospodárne nakladať s majetkom. Budeme trvať na otvorených a transparentných výberových konaniach. Budeme najmä župani, ktorí budú slúžiť všetkým,“ povedala Jurinová a dodala, že spomenuté a ďalšie zásady uvedené v memorande podpíšu župani na najbližšom stretnutí.

Nový župan Trnavského samosprávneho kraja Jozef Viskupič poďakoval Erike Jurinovej za pozvanie na spoločné stretnutie. „Toto stretnutie symbolizuje naše odhodlanie spolupracovať, aj keď nie sme súčasťou žiadneho projektu vládnej koalície. Dôležité je, že problémy občanov, nemajú politické zafarbenie. Sme pripravení pracovať a riešiť problém ľudí v jednotlivých krajoch,“ povedal Viskupič s tým, že je dôležité, aby vláda pristupovala rovnako k všetkým krajom a aby nezvýhodňovala len dva kraje, v ktorých má svojich županov. „Občania platia podielové dane všade rovnako a zaslúžia si, aby mohli kraje pre nich slúžiť. Taktiež v cezhraničná spolupráca, Európska únia či projekty obsiahnuté v IROP neznesú žiadne politikárčenie. Ľudia si prajú zmenu a ak sa chce vládna koalícia správať k svojej agende autenticky, bude sa tak správať aj k regiónom a novozvoleným županom,“ povedal Viskupič a dodal, že prebratím úradov približne na začiatku decembra začína čas na plnenie volebných programov.

Novozvolený predseda Prešovského samosprávneho kraja Milan Majerský uviedol, že v sobotných voľbách sa premaľovalo Slovensko na inú farbu. „Je to základ toho, čo môže nastať o rok pri komunálnych či o dva roky pri parlamentných voľbách. V prvom rade chcem, aby výsledok sobotných volieb bol základom pre to, aby sa naše župy zmenili k lepšiemu a začali slúžiť ľuďom,“ povedal Majerský, ktorý verí, že v najbližsom období sa budú župani pravidelne stretávať v plnom počte. „Verím, že premiér a Vláda SR aj napriek veľkej zmene nezanevrie na ľudí, ktorí žijú v týchto krajoch, a bude nachádzať spoluprácu a komunikáciu pri riešení našich problémov,“ doplnil Milan Majerský.

Nový župan Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka sa vyjadril, že počas kampane častokrát počul názor, že je dobré, ak je župan z zo strany, ktorá je vo vláde. „Chceme dokázať, že nie je podstatné to, či je alebo nie je župan z vládnej strany. Podstatné je, s akým záujmom chce župan vykonávať svoju funkciu,“ uviedol Trnka. „Napriek tomu, že ani my nie sme z jednej strany, vieme spolupracovať a vytvoriť silu, ktorá dokáže pohnúť verejné veci tak, aby občania boli spokojní a cítili prínos v našich krajoch. Myslím si, že v tejto zostave sa nám to podarí a občania čoskoro pocítia zlepšenie,“ dodal Rastislav Trnka.

Novozvoleného predsedu Bratislavského samosprávneho kraja Juraja Drobu na stretnutí zastúpil zvolený poslanec BSK Mikuláš Krippel, podľa ktorého v jeho kraji slávila úspech pravicová koalícia. „Veríme, že sa k nám pridajú ďalší slušní poslanci, ktorým záleží na zmene v BSK. Najväčším problémom je u nás doprava, preto chceme, aby bola naozaj integrovaná a aby sa cesty začali opravovať,“ uviedol Krippel. „Bratislava je región s vysokým potenciálom pre cestovný ruch. Mnoho ľudí z rôznych regiónov prichádza do Bratislavského kraja za prácou. Práve preto vidíme priestor pre spoluprácu,“ dodal Krippel.

 

- Reklama -