piatok, 29 marca, 2024
6 C
Bratislava
Úvod Politika Politici voličom OĽANO: Návrh novej valorizácie dôchodkov je zlý, tvrdia poslankyne OĽANO

OĽANO: Návrh novej valorizácie dôchodkov je zlý, tvrdia poslankyne OĽANO

0
Erika Jurinová (Autor: SITA)

Ako poslankyne uvádzajú, analytici Rady pre rozpočtovú zodpovednosť kritizujú ministra Richtera za to, že valorizácia dôchodkov pri nezvyšovaní spotrebiteľských cien je nákladná. Podľa nich už reforma parametrov z roku 2012 neviedla k odstráneniu deficitov pribežného systému, iba k jeho zníženiu. „Garantovaná valorizácia navrhovaná ministerstvom ukazuje, že deficity prvého piliera budú nevyhnutnou súčasťou rozpočtov Slovenska budúcnosti. Pritom práve valorizácia bola kľúčová pre dlhodobé znižovanie deficitu prvého piliera“ povedala Gaborčáková, podľa ktorej je dôležité udržiavať životnú úroveň poberateľov dôchodku.

Na S. Gaborčákovú nadviazala Erika Jurinová, ktorá poukazuje na zlú sociálnu situáciu mnohých dôchodcov. „Ešte dnes nie sú vyriešené krivdy nastavenia dôchodkovej reformy z roku 2003. Je nemysliteľné, aby sa pri dnešnom vysokom odvodovom zaťažení takto zvyšoval deficit prvého piliera. Prioritou ministerstva by malo byť nastavenie valorizácie tak, aby sa zabezpečila udržateľnosť samotnej valorizácie na ďalšie roky a zároveň aby nevytvárala ešte väčšiu dieru vo verejných financiách,“ vyjadrila sa Jurinová.

Podľa Gaborčákovej by sa pri udržateľnom nastavení valorizácie v kombinácií s primeraným odchodom ľudí do dôchodku vytvorila rezerva pre narastajúci počet dôchodcov po roku 2050. „Ak sa neozdraví systém dôchodkového zabezpečenia na Slovensku bez populistických krokov garantujem, že dôchodcovia to pocítia zo dňa na deň, keď im akákoľvek vláda bude nútená radikálne znížiť dôchodky iba z dôvodu, že predchádzajúci politici chceli vyhrávať voľby ruka v ruke s populistickými krokmi,“ upozornila poslankyňa, ktorá predpokladá, že investície do takto nastavenej valorizácie a aktuálne výšky dôchodkov sa odrazia v kritickom nedostatku zdrojov nielen na dôchodky, ale aj na sociálno-zdravotné služby v budúcnosti. „Podľa INESS na dôchodok vynakladáme až 28% zo mzdy, nie zákonom stanovených 18%,“ uviedla Gaborčáková a pokračovala: „Som presvedčená, že ľudia, ktorí potrebujú pomoc zo strany štátu z dôvodu dlhodobo nepriaznivého zdravotného stavu, ľudia nad 80 rokov a deti so zdravotným postihnutím budú trpieť ešte viac ako dnes. Na dlhodobú starostlivosť o ľudí so zdravotným postihnutím nebudú peniaze. Už dnes si týchto ľudí pohadzujú nedôstojne medzi rezortmi, keďže neexistuje koordinovaný systém starostlivosti o takéhoto človeka,“ dodala Gaborčáková.

Podľa Eriky Jurinovej sa minister pohybuje v problematike už sedem rokov, no stále si neuvedomuje svoju zodpovednosť v tejto oblasti. „Podstatné je, aby nielen najbližšie generácie dôchodcov mali vyplácanú dôchodkovú dávku, ale aby táto krajina vyplácala ľuďom slušné dôchodky aj v budúcnosti. Minister by sa nemal zameriavať na jednorazové populistické riešenia, z ktorých neskôr pri systémovej zmene nebude môcť cúvnuť, ako je to aj v tomto prípade. Mal by sa zamerať na reformy na základe jasných faktov a analýz. Dôchodky sú veľmi citlivá vec a aj tu sa minister ukázal len ako politik bez vízie a reálneho pohľadu do budúcna,“ uzavrela Jurinová.

 

- Reklama -