štvrtok, 25 apríla, 2024
8.2 C
Bratislava
Úvod Politika Politici voličom OĽANO: Fico chce cez nový zákon prilepšiť svojim kamarátom v zdravotných poisťovniach

OĽANO: Fico chce cez nový zákon prilepšiť svojim kamarátom v zdravotných poisťovniach

0
OĽaNO (Autor: OĽaNO)

Podľa Mareka Krajčího ide o nekvalifikované, nesystémové a antisociálne opatrenie. „Je to dôkazom neschopnosti ministerstva a koalície riešiť skutočné problémy zdravotníctva. Tým je aj dlhé čakanie pacientov na lekárske vyšetrenie. Časenky na vyšetrenie si pacienti musia zaobstarať  častokrát ponižujúcim spôsobom. Koalícia sa rozhodla tento problém vyriešiť svojsky: Pacient, ktorý nechce čakať, si vyšetrenie zaplatí priamou platbou,“ uviedol Krajčí s tým, že problémom sú tiež nízke limity od poisťovní pre špecialistov. „Tí vyšetria maximálny počet pacientov v rámci mesiaca skôr a za ďalších vyšetrených pacientov už nedostanú od poisťovne zaplatené. Riešením má byť podľa koalície opäť priama platba. Je to nehoráznosť, pretože človek, ktorý si riadne platí zdravotné poistenie, bude musieť platiť druhýkrát.“

Finančná podvíživenosť zdravotníctva je podľa Krajčího už známy problém. „K tomu si ešte takmer každé piate euro platíme z vlastného vrecka, nad rámec  nášho zdravotného poistenia. A teraz budeme platiť ešte viac. Naša vláda dáva do zdravotníctva v rámci EU jeden z najnižších podielov HDP, dokonca aj v porovnaní s Českom alebo Maďarskom,“ povedal Krajčí s tým, že ešte k tomu je aj slovenské zdravotníctvo najmenej efektívnym zdravotným systémom, v ktorom sa z jedného eura stratí až 20 centov v neefektivite.

Podľa M. Krajčího je tiež obrovskou chybou, že tento zákon sa prijíma veľmi rýchlo a bez pripomienkového konania. „To, čo predviedla koalícia bude nahrávať najmä veľkokapitálovým súkromným centrám, kde ošetrujú solventných klientov. U mnohých špecialistov to nebude fungovať a niektorí lekári v chodobnejších regiónoch by takýto postup považovali za amorálny“, povedal Krajčí s tým, že vládna koalícia sa uchyľuje k preneseniu svojej neschopnosti na pacienta.

Líder OĽANO Igor Matovič pripomenul, že pred voľbami v roku 2006 si Robert Fico postavil kampaň na kritizovaní vtedajšiehio ministra Zajaca za to, že zaviedol 20-korunový poplatok za vyšetrenie. „Fico zrušil Zajacov poplatok 66 centov, lebo je to vraj amorálne, no namiesto toho teraz zaviedol poplatok 30 eur. Vraj sociálne zmýšľajúci Fico sa tak stal tvrdým kapitalistom, dokonca mnohonásobne väčším ako Dzurinda,“ uviedol Matovič.

Podľa Matoviča tento zákon vyhovuje len súkromným zdravotným poisťovniam. „Fico chce, aby si jeho kamaráti v zdravotných poisťovniach prilepšili, ľudia to zaplatia a Kaliňák bude môcť naďalej tunelovať nemocnice presne tak isto, ako nemocnicu sv. Michala, čo potvrdilo aj ÚVO,“ povedal Matovič.

„V hnutí OĽANO sa pýtame, kde je teda ten ústavný nárok na bezplatnú zdravotnú starostlivosť? Zaplatiť za vyšetrenie si budú musieť ľudia, ktorí nebudú môcť ísť na bezplatné vyšetrenie ráno, pretože musia ísť do práce. Hanbím sa za ministra zdravotníctva, aj za Roberta Fica. Hanbím sa aj za Bugára, ktorý dokonca nechal svojho poslanca, aby tento návrh zákona predložil,“ dodal líder OĽANO Igor Matovič.

 

- Reklama -