piatok, 19 apríla, 2024
10.9 C
Bratislava
Úvod Politika Politici voličom OĽANO: Chudobné regióny pribúdajú, regionálne rozdiely sa stále zväčšujú

OĽANO: Chudobné regióny pribúdajú, regionálne rozdiely sa stále zväčšujú

0
OĽaNO (Autor: OĽaNO)

„Naše hnutie už pred rokom upozorňovalo na to, že po výjazdových zasadnutiach vlády v najmenej rozvinutých regiónoch zatiaľ vždy zostali iba nesplnené sľuby a nezrealizované uznesenia. Dnes sa to potvrdzuje – regionálne rozdiely rastú, chudobné regióny pribúdajú,“ povedala Verešová s tým, že zoznam najmenej rozvinutých okresov sa nedávno rozšíril o okres Gelnica a zakrátko podľa nej pribudne aj okres Medzilaborce.

Podľa Verešovej v rámci Európskej únie patrí Slovensko stále medzi päť krajín s najväčšími regionálnymi rozdielmi. „Sľubovanú finančnú pomoc chudobné regióny doteraz nedostali. Potvrdzuje sa, že z akčných plánov sa ľudia nenajedia,“ vyjadrila sa poslankyňa a pokračovala: „Minister Richter sa rád chváli, že nezamestnanosť opäť klesla, avšak nerád priznáva, že v chudobných regiónoch klesá nezamestnanosť pomalšie. Rozdiel v poklese nezamestnanosti na celoštátnej úrovni a v menej rozvinutých regiónoch je až 10%, čo značí, že regionálne rozdiely sa stále zväčšujú,“ upozornila Verešová. Tento značný rozdiel je tak v skupine nezamestnaných, ako aj v skupine dlhodobo nezamestnaných. Podľa poslankyne sa novela zákona o sprísnení podmienok voči ľuďom, ktorí sa práci vyhýbajú, dotýka aj tých, ktorí systém nezneužívajú. „Skoro denne mi píšu o tom ľudia, napríklad pani po päťdesiatke, ktorá odmietla cestovať za prácou 170 km od domova. Pýtajú sa ma, či sú občanmi druhej kategórie a či ich regióny majú zostať úplne bez ľudí,“ povedala Verešová.

Poslanec OĽANO Eduard Heger upozorňuje na problém, keď pri klesajúcej nezamestnanosti rastie počet voľných pracovných miest. Heger hovorí, že ten by mal s klesajúcou nezamestnanosťou klesať. „To by totiž znamenalo, že na voľné miesta prichádzajú nezamestnaní ľudia. Ak však tento počet rastie napriek klesajúcej nezamestnanosti, znamená to, že nám pribúdajú pracovné miesta, ktoré nevieme obsadiť našimi nezamestnanými,“ povedal Heger a pokračoval: „To môže byť spôsobené buď tým, že sa na dané miesto nehodia, alebo sa nachádzajú v inej časti Slovenska, ako je práca. A práve pretrvávajúca vysoká nezamestnanosť v kolegyňou spomenutých regiónoch to iba potvrdzuje. Tento problém sa nám stupňuje aj vďaka tomu, že strana Smer ho dlhodobo zanedbávala,“ uzavrel Heger.

Hnutie OĽANO má riešenia na znižovanie dlhodobej nezamestnanosti a regionálnych rozdielov. Sú to daňové zvýhodnenia pri tvorbe pracovných miest v regiónoch s vysokou mierou nezamestnanosti, zavedenie možnosti uchádzať sa o verejné zákazky na nízkokvalifikované práce len firmám, ktoré na práce zamestnajú minimálne 20% dlhodobo nezamestnaných a podpora inkluzívneho zamestnávania. Potrebná je tiež dopravná napojenosť týchto regiónov.

 

- Reklama -