OKS ostro odsudzuje útok na výtvarníka Ľuboša Lorenza

0
Občianska konzervatívna strana (Autor: oks.sk)

„Veľmi ma prekvapilo, že niekto ako Ján Pješčak, teda človek, ktorý navrhol trest smrti pohraničníkovi len preto, že túžil po slobode a chcel utiecť z komunistického teroru do slobodného Rakúska, a zároveň človek, ktorý sa významnou mierou podieľal na nespravodlivom odsúdení obetí justičnej zvôle v kauze Cervanová, môže mať na Slovensku pamätnú tabuľu,“ uviedol podpredseda Občianskej konzervatívnej strany (OKS) Juraj Petrovič.

Ukazuje sa, že komunisti, fašisti a ich prívrženci si dovoľujú čím ďalej tým viac. Odhalenie pamätníka Vasilovi Biľakovi a následné nezmyselné trestné stíhanie Ľuboša Lorenza a Petra Kalmusa za jeho pomaľovanie očividne povzbudzuje priaznivcov totalitných režimov, aby svojim „hrdinom“ stavali pamätníky a odhaľovali pamätné tabule. To, že sa štátne orgány k jednoznačnému porušovaniu zákonov stavajú laxne až ignorantsky, je veľmi nebezpečným signálom.

Vidíme tu nárast extrémizmu a absenciu elementárnych znalostí našej minulosti. Absolútna neochota vládnych predstaviteľov odsúdiť podobné pamätníky a stíhať tých, ktorí ich stavajú, za propagáciu totalitných režimov, je veľmi nebezpečným trendom. Ohrozuje základné demokratické práva a slobody a v konečnom dôsledku aj demokratické štátne zriadenie na Slovensku.

„Ďakujem Ľubošovi Lorenzovi, že sa v mene slušných ľudí, v mene obetí komunistov opäť rozhodol zasiahnuť a pamätnú tabuľu tejto „osobnosti“ pomaľoval farbou, ako výraz protestu s jej inštaláciou. Je smutné, že na Slovensku musia úlohu štátnych orgánov zastupovať jednotlivci, ktorí aj takýmto spôsobom upozorňujú na protizákonné činy. Spolu s ostatnými členmi OKS a ďalších demokratických strán urobíme všetko preto, aby už nebolo čo natierať, aby zo Slovenska zmizli všetky podobné pamätníky oslavujúce komunistov a fašistov,“ uzavrel Juraj Petrovič.

- Reklama -