Novotný (Šanca): Aj tretia Ficova vláda bude k pacientom a zdravotníkom skúpa

0
Podpredseda strany Šanca Viliam Novotný (Autor: SITA)

Za 4 roky chce pre pacientov určiť len maximálne čakacie lehoty na plánované výkony v nemocniciach, zaviesť pravidlá pre poplatky a zachovať minimálnu sieť 24 hodinovej Lekárskej služby prvej pomoci. Niežeby to neboli potrebné opatrenia. Novelu zákona o maximálnych čakacích lehotách na celú plánovanú zdravotnú starostlivosť som v minulom období opakovane predkladal v parlamente a téma zachovania 24 hodinovej pohotovosti sa diskutuje už od roku 2008. Na sklonku minulého vládnutia SMER v poradí už druhýkrát zakázal poplatky v ambulanciách a vyvolal úplný poplatkový chaos, takže je logické, že sa pokúsi s tým niečo urobiť.

Programové vyhlásenie vlády ale vôbec nerieši to najdôležitejšie, posilnenie postavenia a nároku pacienta v zdravotníctve. Pacient totiž platí zdravotné poistenie a od roku 2006 dopláca stále viac za množstvo služieb v hotovosti. Pacient má preto právo vedieť, na čo má v zdravotníctve nárok, kedy, v akej kvalite to dostane, a koľko má za čo doplácať. A to vláda riešiť zjavne nechce, alebo nevie. V inej časti programového vyhlásenia síce vláda naznačuje evergreen vo forme pripoistenia na nadštandardné výkony, ale o poistných plánoch, či poistení podľa výberu ani chýru ani slychu. Ministerstvo zdravotníctva zjavne stále rieši dilemu z konca 90-tych rokov o pripoistení.

Podobne zahalené rúškom nejasnosti sú aj sľuby pre zdravotníkov. Spravodlivé odmeňovanie na základe zásluhovosti, posilnenie spoločenského postavenia či zatraktívnenie zdravotníckych povolaní sú veľmi všeobecné formulácie. Z toho nikto nevytuší, ako konkrétne si to ministerstvo zdravotníctva predstavuje. Ako to v praxi zabráni odlivu zdravotníkov či zlepší príjmy sestier, laborantov, asistentov  a technikov?

Pri čítaní statí programového vyhlásenia vlády o transparentnosti a efektívnosti v zdravotníctve sa Vám predsa nálada trochu zlepší. Pretože minister zdravotníctva T. Drucker a jeho tím sa silno inšpirovali predvolebnými programami opozičných strán. Po Čislákovi však má jeden vždy pochybnosti, či to nakoniec nedopadne ako so sľubmi po kauze CT-čko, boli pekné, ale nezrealizovali sa.

Ostáva len konštatovať, že programové vyhlásenie dáva nádej na väčší poriadok v zdravotníctve, ale na pacientov a zdravotníkov akosi pozabudlo.

- Reklama -