Nicholsonová (SaS): Ako som vyvlastňovala rómske deti

0

Konzervatívny výber pána Milana Krajniaka je plátok, ktorý rád robí z liberálov hlupákov, poprípade rasistov. Preto dal tlačovej správe, vydanej po ďalšej medializovanej bitke v rómskej osade názov /SaS chce vyvlastňovať rómske deti/, ktorý nemá nič spoločné s jej obsahom. V správe upozorňujem na to, že v časoch solidarity s utečencami by sme nemali zabúdať na solidaritu s vlastnými občanmi v rómskych osadách, najmä s deťmi. Poukazujem na nečinnosť vlády, neschopnej riešiť tzv. rómsku otázku a na to, aké fatálne dôsledky to má na deti v osadách, ktoré denno-denne čelia násiliu buď ako obete alebo ako pozorovatelia.

V správe píšem toto: „Začíname sa prikláňať k názoru, že štát musí podniknúť rozhodné kroky aj v oblasti výchovy detí, ktoré žijú v asociálnych podmienkach. Takéto kroky znamenajú v krajnom prípade aj zverenie detí do náhradnej starostlivosti, ak sa vyčerpali všetky možnosti na nápravu,“ tvrdí Nicholsonová.

Celá správa je tu:

http://www.strana-sas.sk/sas-povinnost-pomahat-sa-neviaze-len-voci-utecencom-ale-aj-nasim-obcanom/3942

Nehovorím teda nič iné, iba to, že v krajných prípadoch, kedy sú deti /nielen v osadách/ obeťami domáceho násilia, sú zanedbávané a týrané, sociálka by kvôli ich bezpečnosti mala rozhodnúť o ich umiestnení do náhradnej starostlivosti. Povedzme si otvorene, že ak by si sociálka robila svoju prácu už dnes, tretina detí by nevyrastala v osadách, ale v profi rodinách /za predpokladu, že sociálna práca bude pokračovať s biologickou rodinou, veď máme dosť absolventov sociálnej práce./

Z tohto Konzervatívny výber uvaril titulok SaS chce vyvlastňovať rómske deti. Pripomeniem, že Milan Krajniak, ktorý stojí za Konzervatívnym výberom, je bývalý poradca exministra vnútra Lipšica pre rómske komunity. Riešenie rómskej otázky vtesnal do máp kriminality, s ktorou ale evidentne neurobil nič. A nejaké deti, ktoré v tom násilí denno-denne vyrastajú, ho netrápili vôbec.

Na ten nešťastný, vymyslený titulok sa vrhli ľudskoprávni experti z Cveku a ďalších mimovládnych organizácií. Na ich profiloch sa spustila šialená diskusia o tom, ako je Nicholsonová pripravená vyhladiť rómsky národ. Nielen, že húfne diskutovali o niečom, čo vôbec nebola pravda, ale dali si tú námahu, že ma najskôr zablokovali, aby mohli nerušene diskutovať o titulku, ktorý som nikdy nevypustila z úst. Nemala som im ako napísať, že pôvodná správa hovorí o niečom inom a titulok Konzervatívneho výberu som nemala ako ovplyvniť.

Je mi veľmi ľúto, že niektoré ľudskoprávne dámy, vzdelané na zahraničných univerzitách zvučných mien, ktoré majú za stolom plno rečí o tolerancii, dokážu takto podlo doraziť niekoho len na základe titulku z veľmi pochybného novinárskeho zdroja. A namiesto toho, aby dali priestor druhej strane, ju zablokujú.  Ešte viac ma ale zaráža, ako veľmi sú vzdialené od reality a ako málo im záleží na deťoch z osád, ak ich šokuje výzva, aby si v extrémnych prípadoch týrania detí sociálka robila svoju prácu.

O to viac ma teší, že ľudia z terénu ako učitelia, starostovia obcí s osadami a ľudia z mimovládok, ktorí nesedia v Bratislave, ale behajú po osadách, si dohľadali pôvodný text a zhodli sa na tom, že nemá zmysel zatvárať si oči pred realitou. A realita je taká, že zatiaľ čo ľudskoprávni teoretici filozofujú nad „komplexnými riešeniami“ tzv. rómskej otázky, deti v osadách čelia každodennému násiliu. 

- Reklama -