NR SR: Chystá sa Samit predsedov parlamentov krajín Európskej únie

0
Vlajka EÚ (Autor: SITA)

V nedeľu, 23. apríla začína výročná Konferencia predsedov parlamentov Európskej únie, ktorá je v zmysle Protokolu o úlohách národných parlamentov v Európskej únii, základným každoročným formálnym stretnutím reprezentantov národných parlamentov členských krajín EÚ, Európskeho parlamentu, predstaviteľov parlamentov kandidátskych a ďalších európskych krajín.

Účasť na podujatí aktuálne potvrdilo 45 zahraničných delegácií, z toho 29 predsedov parlamentov, 11 podpredsedov parlamentov a 5 delegácií bude zastúpených na nižšej úrovni.

Úvodná časť pracovného programu konferencie bude zameraná predovšetkým na zhodnotenie výsledkov slovenského predsedníctva v Rade EÚ a jeho parlamentnej dimenzie, doplnená o prezentáciu aktuálneho priebehu parlamentnej dimenzie maltského predsedníctva v Rade EÚ a o vystúpenia predsedu Európskeho parlamentu Antonia Tajaniho a podpredsedu Európskej komisie pre pracovné miesta, rast, investície a konkurencieschopnosť Jyrki Katainena.

Jednou z najočakávanejších tém pondelkovej konferencie bude zriadenie Spoločnej parlamentnej kontrolnej skupiny pre kontrolu činnosti Europolu a to spoločným rozhodnutím zúčastnených predstaviteľov európskych parlamentných komôr. Súčasťou tohto rozhodnutia by malo byť odsúhlasenie spôsobu nominácie členov za jednotlivé parlamenty a modalít fungovania takejto spoločnej parlamentnej kontrolnej skupiny.

- Reklama -