Most-Híd: Vyzývame ľudí, aby sa netvárili, že incident v osade Pohronská Polhora sa ich netýka

0
Most-Híd (Autor: Most-Híd)

Strana Most-Híd vyzýva ľudí, aby neboli ľahostajní a netvárili sa, že incident v osade Pohronská Polhora pri Brezne sa ich netýka. Ako sa uvádza v stanovisku strany, ktoré dnes agentúre SITA poskytla hovorkyňa Klára Debnár, prípad poukazuje na to, ako sa postupne posúvajú hranice tolerancie. „Vyčíňanie tohto druhu je neospravedlniteľné. Vyostruje napätie, rozdeľuje spoločnosť. Žiaľ, podobný útok strelnou zbraňou sa na Slovensku neudial prvýkrát,“ píše Most-Híd. Strana zároveň upozorňuje, že ozbrojenci na rodinný dom nestrieľali len na Horehroní, pred rokmi sme boli svedkami podobným útokom v Hornej Kráľovej a Partizánskom. „Strana Most-Híd odsudzuje aj tento útok a vyzýva orgány činné v trestnom konaní o urýchlené a dôkladné vyšetrenie incidentu,“ vyzýva vládna strana.

Streľba na ľudí zo zábavy je podľa splnomocnenca vlády pre rómske komunity Ábela Ravasza, ktorého nominovala strana Most-Híd, cez hranicu. „Nad takýmto konaním sa nedá mávnuť rukou a povedať si „však sa nič nestalo“. Stalo sa! Miera empatie voči Rómom je na Slovensku beztak nízka. Ak sa nešťastie stane Rómom, veľká časť ľudí má pocit, že sa ich to netýka, že sa to predsa týka tých druhých,“ uviedol pre agentúru SITA Ravasz.

Podľa Ravasza je za to zodpovedná spoločnosť, ktorá toleruje, a žiaľ častokrát aj podporuje, rozdeľovanie na „nás“ a „ich“, na „lepších“ a „menejcenných“. „Takéto zmýšľanie je nebezpečné, takéto zmýšľanie vedie k nepokojom a zbytočným konfliktom,“ zdôraznil.

V nedeľu 8. októbra večer krátko po 21:00 streľba zo samopalu zasiahla rodinný dom v Pohronskej Polhore v okrese Brezno, v ktorom sa nachádzala sedemčlenná rómska rodina vrátane piatich detí. Podľa riaditeľa hliadka z Obvodného oddelenia PZ v Brezne prišla v nedeľu 8. októbra na miesto činu po ohlásení možnej streľby a skutok potvrdila. Polícia ihneď začala rozsiahle pátranie a v krátkom čase našli automobil Škoda Forman, z ktorého sa strieľalo, a zatkli troch podozrivých mladých ľudí. Ide o trojicu mladých mužov, dvaja vo veku 24 rokov a jeden 27-ročný. Vyšetrovateľ obvinil zo zločinu nedovoleného ozbrojovania a obchodovania so zbraňami a z prečinu výtržníctva 24-ročného Martina z Michalovej, ktorý strieľal zo samopalu vzor 58 československej výroby. Druhým obvineným je 27-ročný Stanislav, ktorý šoféroval vozidlo a bol u neho schovaný rozobraný samopal, z ktorého sa strieľalo. Títo dvaja podozriví boli 11. októbra vzatí do väzby pre obavu z pokračovania v trestnej činnosti. Tretí zúčastnený nie je stíhaný a je v pozícii svedka. V dome prvého podozrivého, ktorému patril samopal, polícia našla aj tri guľové zbrane s puškohľadom, jednu pištoľ kalibru 9 milimetrov a približne 500 nábojov rôzneho kalibru.

Zdroj: SITA

- Reklama -