Most-Híd: Pravidlá poplatku za rozvoj sa upravia

0
Logo strany Most-Híd (Autor: Most-Híd)

Po novom sa tak poplatok za rozvoj nebude vzťahovať na zateplenie bytového domu či údržbu stavby. Pôvodný zákon NR SR schválila koncom minulého roka a účinnosť nadobudol len 1. novembra tohto roka. Účelom poplatku je financovať výstavbu verejnej infraštruktúry súvisiacej s novostavbami.

Plénum k aktuálnej novele schválilo aj viaceré pozmeňujúce návrhy. Gál ako jeden z predkladateľov novely dodatočne navrhol zo zákona vypustiť doterajšie oslobodenie od poplatku platné pre stavbu rodinného domu s výmerou do 150 štvorcových metrov. Takéto oslobodenie rodinných domov je totiž podľa neho diskriminačné najmä vo vzťahu k stavebníkom bytov.

Zároveň sa na základe jeho návrhu nebude poplatok za rozvoj týkať stavieb slúžiacich na športové účely, ako sú športové haly, zimné či futbalové štadióny. Tieto stavby podľa neho obce nedokážu financovať zo svojich zdrojov, zavedenie poplatku pre ne by tak mohlo sťažiť rozvoj v oblasti športu.

Jeho kolega zo strany Tibor Bastrnák zase v pozmeňujúcom návrhu presadil to, aby sa poplatok za rozvoj nevzťahoval na skleníky do stanovenej výmery, a tým sa podporili malí a strední poľnohospodári.

Podľa poslancov Mosta-Híd je teraz zákon vyvážený a pre samosprávy v praxi použiteľnejší. “Týmto zákonom sme chceli slúžiť verejnosti, nie nejakým lobistickým a developérskym skupinám,” zdôraznil Gál na tlačovej konferencii po hlasovaní v NR SR.

Predkladateľ novely Peter Antal takisto zdôraznil, že tento zákon je po zapracovaní pripomienok spravodlivý a férový voči všetkým zúčastneným stranám.

Novele podľa poslankyne Edity Pfundtner (Most-Híd) predchádzali dlhé odborné rokovania so všetkými dotknutými stranami. Zároveň sa ňou dáva samosprávam do rúk silný nástroj. “Som presvedčená, že každá samospráva bude veľmi opatrne s týmto nástrojom narábať,” dodala.

Igor Choma (Smer-SD) tiež upravil novelu o poplatku za rozvoj. Prešiel totiž jeho návrh, aby sa poplatok za rozvoj vzťahoval aj na dodatočne legalizované stavby, na ktoré predtým nebolo vydané stavebné povolenie. Zároveň zaviedol aj takzvanú odpočítateľnú položku v rozlohe 60 m2, ktorou sa zníži výmera podlahovej plochy jednoúčelovej stavby. V prípade viacúčelovej stavby sa takto zníži plocha s najväčším podielom na celkovej ploche stavby. Dôvodom takéto kroku je podľa poslanca spravodlivosť voči stavbám malého rozsahu.

- Reklama -