Most-Híd: L. Žitňanská s členmi kontrolnej misie Európskeho parlamentu

0
Ministerka spravodlivosti za Most-Híd Lucia Žitňanská (Autor: SITA)

Otázky poslancov sa dotýkali jednak tém ako dôveryhodnosť súdnictva, nezávislosť súdnictva, postavenie a právomoci rezortu spravodlivosti so zreteľom na činnosť prokuratúry a polície. Ale venovali sa aj špecifickým otázkam transpozície smernice proti praniu špinavých peňazí a záruk pokiaľ ide o nominácie Slovenskej republiky do orgánov Európskej prokuratúry.

Ministerka spravodlivosti informovala misiu Európskeho parlamentu o postavení a právomociach rezortu spravodlivosti pokiaľ ide o vzťahy s prokuratúrou a políciou, rovnako informovala o aktuálnom projekte, na ktorom spolupracujeme s Radou Európy, konkrétne s Európskou komisiou pre efektívnu justíciu s cieľom posilniť súdne kapacity a efektívnosť súdnictva ako takého.

Pokiaľ ide o zriadenie Európskej prokuratúry, tento projekt je prioritou rezortu spravodlivosti a v najbližšom období by mohol do legislatívneho procesu predložený návrh zákona, ktorý bude zákonným rámcom pre vytvorenie záruk nominácií zo Slovenskej republiky.  Poslanci boli informovaní aj o aktivitách rezortu v oblasti zvýšenia transparentnosti. V tejto súvislosti sa diskusia týkala najmä tzv. protischránkového zákona a odkrývania konečných užívateľov výhod. 

Úvod aj záver stretnutia patrili diskusii o dôveryhodnosti inštitúcií. Zúčastnení sa zhodli na tom, že pokiaľ ide o naše legislatívne nastavenie, to korešponduje so štandardným legislatívnym nastavením v rámci európskeho priestoru. Na druhej strane tu však existuje disproporcia medzi legislatívnym nastavením a vnímaním zo strany verejnosti. Preto viac ako na legislatívu je potrebné zamerať sa skôr na budovanie kapacít, kvalitu inštitúcií a tým na zvyšovanie ich dôveryhodnosti vo vzťahu k verejnosti.

- Reklama -