Most-Híd: Gábor Gál verí, že dôjde k zrušeniu Mečiarových amnestií

0
Gábor Gál (Autor: SITA)

Predseda poslaneckého klubu Mosta-Híd Gábor Gál verí, že na aktuálnej schôdzi dôjde k zrušeniu Mečiarových amnestií. Na dnešnej tlačovej konferencii v parlamente pripomenul, že Most-Híd bol vždy za ich zrušenie. V parlamente sú dnes dve riešenia, koaličné a opozičné. Gál verí, že sa nájde dohoda na riešení.

Most-Híd bude tiež opäť hlasovať za zmenu dvojkolovej voľby predsedov samosprávnych krajov na jednokolovú. Zákon vrátil na opätovné prerokovanie poslancom prezident SR Andrej Kiska. Oslabuje podľa neho úroveň slobodnej súťaže politických síl vo voľbách do vyšších územných celkov. Poslancom navrhuje vypustiť ustanovenia zavádzajúce jednokolovú voľbu. “Argumenty pána prezidenta nás nepresvedčili, aby sme názor zmenili,” uviedol Gál.

Strana nesúhlasí ani s tzv. protimnožiteľským zákonom z dielne SaS, ktorý mal od mája regulovať množenie psov. So zákonom má problém aj Kiska, ktorý zákon vrátil na opätovné prerokovanie. Právna úprava podľa neho nerieši problémy vhodným spôsobom. Predpokladá, že schválený zákon sa negatívne dotkne veľkej skupiny poctivých chovateľov psov. Prezidentovo veto našlo podporu v koalícii, preto je možné, že právna norma v pléne druhýkrát neprejde.

Poslanci majú rozhodnúť aj o novele z dielne Mosta-Híd, ktorá má umožniť to, aby prekladanie podaní a dôkazov v regionálnom alebo menšinovom jazyku v správnom súdnom konaní a civilnom súdnom konaní zabezpečoval súd. Trovy prekladu a tlmočenia by mal hradiť štát. Strana tiež presadzuje zmenu, vďaka ktorej by mestá a obce už nemuseli označovať miesta, kde je zakázaný voľný pohyb psov, ale tie, kde je voľný pohyb psov dovolený. Gál vyzdvihol aj zákon o Fonde na podporu kultúry národnostných menšín, tiež zákon o odpadoch či zmeny v zákone o sudcoch a prísediacich.

Zdroj: TASR

- Reklama -