Most-Híd: Developeri sa poplatkom mestám a obciam pre ich rozvoj nevyhnú

0
Logo strany Most-Híd (Autor: Most-Híd)

Predseda poslaneckého klubu Most-Híd Gábor Gál privítal podporu zákona zo strany poslancov, ktorí ho posunuli dnes do druhého čítania. „Som rád, že zákon má šancu byť prijatý, keďže jeho súčasná podoba nie je dobrá,“ uviedol Gábor Gál. Taktiež doplnil, že ak by zákon zostal v nezmenenej podobe, mohol by poplatok za rozvoj pri maximálnej sadzbe za zateplenie bežného trojizbového panelového bytu byť až 2.500 EUR.

Primátor mesta Žiar nad Hronom a poslanec Peter Antal potvrdil, že na komunálnej úrovni predstavovali niektoré ustanovenia tohto zákona problém. „Preto sme sa rozhodli jednoznačne vyňať z poplatku stavebné úpravy, ktoré priamo súvisia s obnovou bytových domov ako aj iných stavieb, a pri ktorých zároveň nedochádza k zmene úhrnu ich podlahových plôch,“ uviedol Antal. K takto definovaným stavbám je možné podľa neho zaradiť najmä dve skupiny stavebných činností, jedná sa konkrétne o stavebné činnosti smerujúce k rekonštrukcii obvodového plášťa stavby (najmä zateplenie bytových domov) a stavebné činnosti súvisiace s údržbou stavby.

Niektorí starostovia a primátori môžu považovať zatepľovanie za stavbu

Najväčší problém predstavoval tento zákon pre bratislavské mestské časti podľa komunálneho poslanca Rasťa Źitného, keďže práve oni sú vystavené najvyššej aktivite developerov. „V septembri sme v Bratislave identifikovali, že pri výklade zákona o poplatku za rozvoj, môžu niektorí starostovia a primátori považovať zatepľovanie bytoviek za stavbu a tento poplatok staviteľom vymerať. Som rád, že v prípade prijatia tohto zákona, bude táto nejednoznačnosť zo zákona odstránená,“ vyhlásil Žitný. Takto podľa neho má vyzerať dobrá spolupráca medzi regionálnymi a centrálnymi štruktúrami strany.

Zmena zákona je podľa komunálneho poslanca Jána Buocika potrebná aj kvôli developerom brániacim sa zavedeniu poplatku za rozvoj. „Tí používali tvrdenie, že poplatok postihne aj zatepľovanie, ako jeden z najdôležitejších argumentov pre odloženie zavedenia poplatku,“ vysvetlil Ján Buocik. Navrhovanou novelou zákona sa tento argument podľa poslanca definitívne vyvrátil.

- Reklama -