Moravčík (KDH): Tri dôkazy, že Fico robí úplný opak toho, čo chce od Grécka

0
Miloš Moravčík, podpredseda KDH (Autor: SITA)

1. Zvýšenie DPH na potraviny
 
Grécko: V reakcii na požiadavky veriteľov zvýšila grécka vláda daň z pridanej hodnoty na potraviny z 13% na 23% (s účinnosťou už od 20. júla 2015). Do skupiny potravín so zvýšenou DPH patrí pivo, cukor, ocot, soľ, kakao, hranolky, nápoje, žuvačky, hovädzie mäso, párky, olej, polotovary, zmrzlina, strava v konzervách, cukrovinky, korenie, nápoje a jedlá v reštauráciách, kaviarňach, baroch či jedálňach.
 
Slovensko: Robert Fico chce získať podporu voličov tým, že sa im chystá dva mesiace pred voľbami znížiť DPH na vybrané potraviny. Už od začiatku tohto roku mala byť pritom DPH znížená z 20% na 19%, nielen na vybrané, ale na všetky potraviny, ale aj na iné tovary, či služby. Vláda Roberta Fica tomu však pred rokom v júni zabránila zmenou zákona.
 
2. Skomplikovanie daňového systému

 
Grécko: Veritelia požadujú od Grécka zjednodušenie daňového systému. Má ísť o odstránenie refundácií spotrebnej dane na pohonné hmoty pre farmárov, zvýšenie lodných daní, zrušenie výnimky platenia DPH pre ostrovy, zjednodušenie dane z príjmov a elimináciu iných neefektívnych výnimiek.
 
Slovensko: Vláda Roberta Fica komplikuje slovenský daňový systém. Vybrané daňové výdavky umožnila uplatňovať vo viac ako 100% výške, iné zase len v 80% úrovni. Zaviedla nelogické pravidlá do odpisovania strát z predchádzajúcich rokov. Zmenila odpisové skupiny tak, aby získala v najbližších rokoch viac peňazí bez ohľadu na budúcnosť. Poskytuje daňové úľavy vyvoleným firmám a ostatným zvýšila daňovú sadzbu na 22 percent.
 
3. Zhoršenie udržateľnosti dôchodkového a zdravotného systému

Grécko: Veritelia v požiadavkách tretieho záchranného balíka požadujú dokončenie reforiem penzijného systému a zníženie jeho výdavkov. Dôraz je kladený na zvýšenie udržateľnosti dôchodkového systému. Veritelia tiež požadujú zlepšenie manažmentu nemocníc, ktoré štátu vytvárajú rozpočtové problémy.

Slovensko: Naša vláda sa vyhýba diskusii o neudržateľnosti 1. dôchodkového piliera napriek tomu, že demografický vývoj už teraz prináša problémy s vyplácaním dôchodkov. Slovenská vláda robí dokonca pravý opak. Len tento rok vyhnala vyše 150 tisíc ľudí z 2. piliera. Zhoršuje sa aj manažment nemocníc. Vláda im dovolí nakupovať predražené CT-čká či magnetické rezonancie a vytvárať nové dlhy vo výške stoviek miliónov eur.
 
Záver
 
Nie je možné, aby bolo pre jednu krajinu dobré mať veľa výnimiek v DPH a pre inú málo. Nie je logické, aby pre jednu krajinu bolo dobré mať komplikovaný daňový systém a pre inú jednoduchý. To platí aj pre udržateľnosť dôchodkového a zdravotného systému. Náš premiér Robert Fico by mal teda ľuďom jasne povedať, že čo je pre našu krajinu dobré a čo nie. A hlavne by mal na Slovensku presadzovať nielen to, čo pomôže jeho strane do volieb, ale hlavne to, čo pomôže všetkým ľuďom a aj po voľbách.

- Reklama -