Moravčík (KDH): Grécko – Fico zahmlieval, Kažimír tajil

0
Miloš Moravčík, podpredseda KDH (Autor: SITA)

Ministri financií Eurozóny sa stretávajú na mimoriadnom rokovaní k novému záchrannému programu pre Grécko v hodnote vyše 85 miliárd eur. Bežní ľudia na Slovensku si myslia, že sa ich to netýka. Je to preto, že vláda zmenila svoj postoj k pôžičke Grécku a našich občanov o tom neinformovala.

Pred mesiacom premiér o pôžičke Grécku nechcel ani len hovoriť, tento týždeň však už naše ministerstvo financií dohadovalo podmienky ďalšieho úveru zadlženej krajine. Ide však o vážnu vec, preto sme vyzvali premiéra a ministra financií nech hovoria ľudom celú pravdu. Za novú pôžičku totiž nebudú ručiť ani ministri ani poslanci za SMER, ale bežní ľudia. Z daní budeme musieť zaplatiť časť pôžičky, keď Gréci prestanú splácať. Takto funguje Európsky mechanizmus pre stabilitu, z ktorého má byť poskytnutá nová pôžička.

Väčšina ľudí, s ktorými sa stretávam, je prekvapená, keď im poviem, že naša vláda sa v krátkej dobe chystá podporiť novú pôžičku pre Grécko. Hovoria mi, že počuli premiéra, že nemieni Grékom škrtať dlhy, že im neodpustíme ani cent. Treba skutočne oceniť ako premiér dokáže zahmlievať a manipulovať dav. Ľudia totiž často vnímajú selektívne a stačí im, že započuli z úst premiéra dve slová: GRÉCKO a NIE. Otázka dňa však nie je či odpustíme dlhy staré, ale či požičiame peniaze nové. Eurozóna teda hovorí o jednom a náš premiér o inom. Bežní ľudia sú z toho prirodzene pomýlení.

Premiér a minister financií by mali jasne povedať, či sa chystajú podporiť novú pôžičku Grékom alebo nie. Mali by povedať jasné áno alebo nie. Ľudí nezaujímajú podrobnosti o sľuboch gréckych populistov, ale či budú ručiť za nový úver tejto krajine. V Nemecku, Španielsku, Fínsku, ale aj v ďalších krajinách o tom prebieha normálna diskusia, na Slovensku sú však ľudia zavádzaní a držaní v nevedomosti do poslednej chvíle. Nechápem ako je možné, že o novej pôžičke včera dokonca rokoval grécky parlament a ani náš premiér ani minister financií o tom doma nepovedal nič.

Nejde pritom o niečo, čo sa týka ďalekej budúcnosti. Veď prvá časť pôžičky má ísť Grécku na úver ECB, ktorý je splatný už 20. augusta. V auguste je tiež vraj plánovaná prvá tranža z nového úveru vo výške 23 miliárd eur a náš minister financií pred pár týždňami dokonca odsúhlasil prekleňovací úver Grékom vo výške 7 miliárd eur. Proces poskytnutia nového úveru Grékom teda už beží, týka sa aj Slovenska a minister financií Peter Kažimír to úspešne tajil. To chce skutočne predstúpiť pred verejnosť až s hotovou vecou a povedať: „Upiekli sme to a vy si to teraz zjedzte.“ Nezdá sa mi to ani zodpovedné ani normálne.

Problémy Grécka by nemali byť témou len pravicových alebo lavicových populistov. Dôležité je hľadať riešenie, ktoré zabezpečí splatenie súčasných dlhov Grécka, pomôže Eurozóne získať späť svoju silu a ochráni našu menu. Zjednodušene povedané by sme mali voči Grécku postupovať tak ako banky voči ľuďom. Keď majú problémy splácať, tak im úver neodpúšťajú ani nenavyšujú. Snažia sa dohodnúť reálnejší splátkový kalendár a prípadne im radia ako sa dostať z finančných problémov.

- Reklama -