Ministri obrany na rokovaní v Bruseli potvrdili, že na Slovensku vznikne styčný integračný tím NATO

0
Centrála NATO v Bruseli (Autor: SITA)

Styčný integračný tím NATO vznikne na Slovensku v roku 2016. Počiatočnú operačnú spôsobilosť by mal dosiahnuť do samitu vo Varšave v júli a  plnú operačnú spôsobilosť do konca budúceho roku. Počas mieru by podporovala plánovacie aktivity. NFIU bude dohliadať na prípravu, koordináciu a zabezpečenie hladkého príjmu koaličných vojsk NATO v prípade ich nasadenia na území Slovenskej republiky. Ich úlohou tiež bude koordinácia cvičení medzi Ozbrojenými silami SR a NATO. Náklady budú hradené z rozpočtu rezortu obrany a z rozpočtu Severoatlantickej aliancie. „Efektívna obrana SR si vyžaduje dôkladné plánovanie so zvyšnými členskými štátmi. To nepočká do krízy, tu treba konať preventívne,“ povedal štátny tajomník Ministerstva obrany SR Miloš Koterec.
Rezort obrany už začal s prípravnými prácami na budovanie potrebnej infraštruktúry. Súbežne s tým sa vykonávajú opatrenia na zabezpečenie vytvorenia a fungovania organizačného jadra pre NFIU. Slovenské NFIU bude začlenené pod velenie Mnohonárodného zborového veliteľstva Severovýchod v Štetíne (MNC-NE).

Popri vytvorení NFIU sa ministri obrany dotkli budúcnosti misie v Afganistane a prítomnosti ruských vojsk v Sýrii. Členské štáty vyjadrili pripravenosť v princípe predĺžiť misiu NATO v Afganistane, ak si to bude vyžadovať bezpečnostná situácia v krajine. Operácia Resolute Support má skončiť ku koncu r. 2016. Spojenci sú však znepokojení intenzitou útokov bojovníkov z hnutia Taliban. „Spojenci sú si veľmi vedomí, že nestabilita v Afganistane by ešte zvýšila počet migrantov prichádzajúcich do Európy,“ povedal veľvyslanec SR pri NATO, Tomáš Valášek.

Členské štáty na zasadnutí tiež vyzvali Rusko, aby sa sústredilo na boj proti teroristom z Islamského štátu (IS) v Sýrii. Vyjadrili obavy z vojenských aktivít Ruska v krajine, ktoré sú len okrajovo zamerané proti IS a odsúdili porušenie vzdušného priestoru Turecka lietadlami ruských vzdušných síl.

- Reklama -