Ministerstvo spravodlivosti: Eurokomisárka Jourová vyzdvihla prínos SK PRES v oblasti Európskej prokuratúry

0
Budova Najvyššieho súdu (Autor: SITA)

„Počas slovenského predsedníctva v Rade EÚ bol dosiahnutý veľký pokrok smerom k založeniu Európskej prokuratúry (EPPO). Teším sa na pokračovanie dobrej spolupráce so Slovenskom a som hlboko presvedčená, že EPPO prinesie Európe viac spravodlivosti a lepšie nás vyzbrojí na boj proti veľkým cezhraničným podvodom s DPH a iným podvodom ovplyvňujúcim európske financie,“ uviedla na úvod stretnutia eurokomisárka Jourová.

Európska prokuratúra má slúžiť aj na účinné stíhanie závažných podvodov s DPH na medzinárodnej úrovni v hodnote viac ako 10 miliónov eur. Táto téma bola jednou z priorít Slovenska počas predsedníctva v Rade EÚ. Ministerka sa s komisárkou zhodli na tom, že problematika veľkých cezhraničných podvodov s DPH je celoeurópskym problémom a preto je potrebné ho riešiť na celoeurópskej úrovni.

„Počas slovenského predsedníctva patrila Európska prokuratúra medzi naše top priority a som rada, že sme boli úspešní a že sa nám diskusie o návrhu podarilo ukončiť a text stabilizovať tak, že je možné predložiť ho na schválenie. Žiaľ, ako sa ukázalo v decembri, niektoré štáty nie sú pripravené byť súčasťou tohto európskeho projektu za žiadnych okolností, čo znamená, že sa budú musieť začať diskusie o tzv. posilnenej spolupráci. Osobne verím, že snahy slovenského predsedníctva sa podarí pretaviť do úspešného vytvorenia európskej prokuratúry,“ poznamenala k téme ministerka Žitňanská.

Eurokomisárka Jourová s ministerkou Žitňanskou sa po dnešnej diskusii zhodli na spoločnom vyhlásení v nasledovnom znení:

„Veríme v založenie efektívnej a nezávislej Európskej prokuratúry. Orgány činné v trestnom konaní v členských štátoch vyšetrujú a stíhajú podvody veľmi aktívne. Avšak ich pôsobnosť je iba vnútroštátna, a nie celoeurópska. Trestné činy, ktoré sú témou diskusie, sa šíria po Európe a často nerešpektujú hranice. Ide o európsky, a nie iba národný problém a preto potrebuje európske riešenie. Chceme, aby sa na riešení Úradu európskeho prokurátora zúčastňovalo čo najviac štátov, aby sme dokázali garantovať, že prinesie účinnejšiu ochranu národných rozpočtov a rozpočtu EÚ pred podvodmi.”

- Reklama -