Ministerstvo školstva: Viacnásobný šachový majster sveta A. Karpov sa stretol s mladými šachistami

0
Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SK (Autor: minedu.sk)

Návštevu otvoril kultúrny program s vianočnou tematikou v podaní žiakov školy, po ktorom nasledovalo stretnutie s mladšími i staršími členmi šachového klubu. Tí v poradí 12. šachového majstra sveta zahrnuli otázkami týkajúcimi sa jeho významných zápasov, ale aj stratégie či jeho šachových začiatkov. Anatolij Karpov okrem toho dal mladým šachistom aj viacero rád.

„Dôležité je sústrediť sa na samotný zápas a nenechať si narušiť koncentráciu vonkajšími vplyvmi. Taktiež považujem za užitočnejšie venovať väčšiu pozornosť tréningu ukončovania hry než jej otvárania. Ak pri otvorení aj urobíte nejaké chybičky, dajú sa napraviť dobrým ukončením,“ pripomenul šachový veľmajster.

Ministerka Martina Lubyová v tejto súvislosti doplnila, že správni šachisti nezanedbávajú pred významnými zápasmi ani fyzickú prípravu. Vo svojom príhovore sa dotkla aj postavenia šachu v školách. „Vo viacerých krajinách už fungujú šachové školy nesúce meno Anatolija Karpova. Boli by sme radi, ak by sa toto dnešné stretnutie stalo podnetom pre vznik podobnej školy aj na Slovensku,“ uviedla.V súčasnosti môžuškoly vyučovať šach ako voliteľný predmet.

 

- Reklama -