Ministerstvo školstva: Nebezpečné známosti našich psov – Angiostrongylus, Dirofilária, Thelázia

0
Pes na vodítku - ilustrační foto (Autor: sokolov.cz)

Vo štvrtok 27. 4. 2017 o 17.00 hod. privítame uznávanú slovenskú vedkyňu a parazitologičku MVDr. Martinu Miterpákovú, PhD., z Parazitologického ústavu SAV. Vo svojej vedeckej práci sa venuje epidemologickému a ekologickému výskumu parazitárnych infekcií domácich a voľne žijúcich mäsožravcov so špecifickým dôrazom na novo sa šíriace parazity.

V posledných rokoch sa u psov v krajinách strednej Európy začínajú objavovať parazity, ktorých výskyt sa stáročia obmedzoval iba na známe ohraničené oblasti. Predpokladá sa, že za šírením nových závažných parazitárnych ochorení sú rôzne faktory, predovšetkým premnoženie populácie líšok a ich urbanizácia, intenzívna cezhraničná migrácia psov, nárast medzinárodného obchodu, a v neposlednom rade zmena klímy.

Doktorka Martina Miterpáková spolu so svojou doktorandkou Viktóriou Čabanovou nám predstavia trojicu parazitických červov, Angiostrongylus, Dirofilária a Thelázia, ktoré sa objavili na území Slovenska v priebehu uplynulého desaťročia. Dozvieme sa, akými cestami sa parazity šíria, aké sú príznaky ochorení, ktoré vyvolávajú, a v ktorých regiónoch sa vyskytujú  alebo sa môžu v blízkej budúcnosti objaviť. Zároveň získame cenné rady ohľadom prevencie.

Vzhľadom na to, že mnohé z týchto „novo sa objavujúcich“ parazitárnych infekcií majú zoonózny charakter, teda sú prenosné aj na človeka, prednáška je určená nielen „psíčkarom“  a chovateľom domácich zvierat, ale celej širokej verejnosti.

Vedecké kaviarne pod názvom Veda v CENTRE pravidelne raz do mesiaca organizuje pre širokú verejnosť Národné centrum pre popularizáciu vedy a techniky v spoločnosti pri Centre vedecko-technických informácií SR (CVTI SR) v Bratislave. Ak sa chcete dozvedieť viac, v neformálnej a priateľskej atmosfére pri káve sa môžete do diskusie zapojiť aj Vy. Vedecká kaviareň Veda v CENTRE sa koná v budove CVTI SR na Lamačskej ceste 8/A, na Patrónke. Vstup na podujatie je pre verejnosť voľný.

- Reklama -