Ministerstvo školstva: Kontrolný deň na lyžiarskom výcviku v zimnom stredisku v Štiavnických vrchoch

0
Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SK (Autor: minedu.sk)

Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR poskytuje v súlade s § 3 ods. 2 a 3 a  § 4ab zákona č. 597/2003 Z. z. o financovaní základných škôl, stredných škôl a školských zariadení finančné prostriedky školám na lyžiarsky výcvik od roku 2016, a to na kalendárny rok. Príspevok na lyžiarsky kurz je vo výške 150 eur na žiaka.

Školy organizovali lyžiarske kurzy a školy v prírode aj pred rokom 2016, kedy ich v plnej miere financovali rodičia. Od roku 2016 prispieva na uvedené aktivity štát zo štátneho rozpočtu. V januári 2016 ministerstvo rozdelilo cca 14,3 mil. eur pre vyše 95-tisíc žiakov základných a stredných škôl, v januári 2017 školy dostali  na lyžiarske kurzy cca 14 mil. eur. Finančné prostriedky na lyžiarske kurzy boli pridelené pre cca 90-tisíc žiakov základných a stredných škôl. Približne rovnaký objem je určený aj na rok 2018. Na tento rok požiadali školy o príspevok pre cca 86 tis. žiakov,  čo predstavuje čiastku  12,9 mil. eur.

„Veľmi sa teším zo záujmu žiakov o šport a podporujem túto aktivitu, keďže rozvoj pohybových aktivít je naozaj dôležitý a každé dieťa si zaslúži dostať sa na takýto kurz. Určite aj v tomto roku bude prioritou práve podpora športu,“ povedala ministerka Martina Lubyová.

Dĺžka výcviku na základnej škole trvá 5 až 7 dní v rozsahu najmenej 25 vyučovacích hodín a na strednej škole 5 dní najmenej v rozsahu 15 vyučovacích hodín v zmysle smernice MŠVVaŠ SR č. 19/2017 o organizovaní lyžiarskeho výcviku a snoubordingového výcviku. V súlade so zákonom môže škola použiť príspevok na pokrytie nákladov na lyžiarsky kurz pre toho istého žiaka najviac jedenkrát počas jeho návštevy základnej alebo strednej školy. Stanovený príspevok na jedného žiaka nie je možné deliť medzi viacerých žiakov.

Organizácia lyžiarskeho výcviku pri dodržaní všetkých platných predpisov je v kompetencii školy. Ministerstvo neobmedzuje a nestanovuje výber miesta výcviku, nakoľko školy postupujú v tomto prípade v zmysle zákona o verejnom obstarávaní. Ak má škola lyžiarske strediská bližšie, a teda aj cenovo výhodnejšie za hranicami Slovenska (napr. Rakúsko či Poľsko), môže sa rozhodnúť pre túto alternatívu, pričom výška príspevku zostáva stále zachovaná na úrovni 150 eur na žiaka.

Ďalšie podrobnosti o organizácii lyžiarskeho výcviku nájdete na webovej stránke MŠVVaŠ SR http://www.minedu.sk/vnutorne-rezortne-predpisy-vydane-v-roku-2017/.

 

- Reklama -