Ministerstvo školstva: Deviataci absolvujú celoslovenské Testovanie 9

0
Škola, trieda, ilustračné foto (Autor: SITA)

Cieľom Testovania 9 je overiť u žiakov ukončujúcich vzdelávanie na základných školách vedomosti, zručnosti a kompetencie vymedzené v Štátnom vzdelávacom programe, ktoré budú potrebovať pre svoje ďalšie vzdelávanie na stredných školách a zároveň sú nevyhnutné aj pre ich budúce uplatnenie na pracovnom trhu. Výsledky jednotného testovania poskytnú školám informáciu o úrovni vedomostí a zručností ich žiakov, čo napomôže pri skvalitňovaní  vzdelávania na ZŠ.

Do Testovania 9 je v tomto školskom roku prihlásených 34 865 žiakov s vyučovacím jazykom slovenským, 2 509 žiakov s vyučovacím jazykom maďarským a 26 žiakov s vyučovacím jazykom ukrajinským. Z celkového počtu všetkých prihlásených žiakov je 3 296 deviatakov so zdravotným znevýhodnením.

Na vybraných certifikačných školách sa Testovanie 9 uskutoční opäť aj elektronickou formou. K 16. 3. je doň prihlásených cca 900 žiakov z viac než 50 škôl. Bližšie informácie o elektronickej forme testovania sú dostupné na stránke http://www.etest.sk/e-testovanie-9-2018/.

Výsledky žiakov v T9-2018 v elektronickej podobe získajú základné aj stredné školy 17. apríla 2018, výsledkové listy žiakov v papierovej podobe budú doručené základným školám koncom apríla 2018.

Výsledky dosiahnuté v Testovaní 9 sa zohľadňujú aj pri prijímacom konaní na stredné školy. O prijatí žiaka, ktorý v testovaní dosiahol v každom predmete úspešnosť najmenej 90 %, rozhoduje riaditeľ školy bez prijímacej skúšky. To sa nevzťahuje na školu so vzdelávacím programom učebného alebo študijného odboru, ktorý vyžaduje talentovú skúšku. Okrem toho môžu byť vo všeobecnosti výsledky testovania deviatakov pre riaditeľa školy pomocným nástrojom pri rozhodovaní o prijatí žiaka na vybranú strednú školu.

Pre žiakov, ktorí sa z vážnych, najmä zdravotných, dôvodov nemôžu zúčastniť na riadnom termíne, je určený náhradný termín Testovania 9, ktorý sa uskutoční 5. apríla 2018 vo vybraných školách.

Podrobné informácie o Testovaní 9 – 2018 nájdete na internetovej stránke NÚCEM: http://www.nucem.sk/sk/testovanie_9.

 

- Reklama -