Ministerstvo školstva: CVTI SR získalo ocenenie IT projekt roka 2016

0
Eurobankovky a mince (Autor: SITA)

Slovenská akademická dátová sieť SANET sa stala IT projektom roka 2016. Prispieť k jej rozvoju pomohlo Centrum vedecko-technických informácií SR, ktoré sa podieľalo na realizácii projektu a Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR, ktoré podporilo projekt prostredníctvom spolufinancovania zo štrukturálnych fondov EÚ v programovom období 2007-2013 v rámci Operačného programu Výskum a vývoj.

Centrum vedecko-technických informácií SR riešilo v roku 2015 projekt Vybudovanie infraštruktúry pre zálohovanú prenosovú sieť založenú na 100 GE point-to-point linkách. Realizácia spomínaného projektu pomohla pri budovaní a rozvoji samotnej Slovenskej akademickej siete SANET, ktorá sa stala IT produktom roka 2016.

Cieľom projektu CVTI SR bolo vytvoriť sieťovú infraštruktúru pre výskum operátorského prostredia s využitím netradičnej technológie vysoko rýchlych P2P liniek a L2 smerovania s automatickou rekonfiguráciou. „Táto infraštruktúra vytvára podmienky na spoluprácu medzi  vzdelávacími a výskumnými inštitúciami, s dôrazom na realizáciu projektov s vysokým inovačným potenciálom. Zároveň pomáha zvýšiť efektívnosť vzájomnej komunikácie a spolupráce výskumných tímov na  akademických inštitúciách  v domácom, ale i v medzinárodnom priestore,“ konkretizuje Ján Turňa, generálny riaditeľ CVTI SR.

Takto vybudovaná informačno-komunikačná infraštruktúra je progresívnou a v podmienkach Slovenska jedinečnou. Spolu je pripojených až 300-tisíc počítačov, čo predstavuje jednu z najväčších dátových sietí na Slovensku. Pomáha pri prepojení dátových centier a operátorských prostredí výskumno-vývojových inštitúcií. Vďaka nej sa tiež zabezpečí účinný zber, uchovávanie, spracovávanie a výmena dát, vrátane tých veľkoobjemových, tzv. big data. Vytvára sa tak prostredie pre podporu inovatívnych a špecializovaných výskumno-vývojových aktivít.

Projekt Slovenská akademická dátová sieť SANET získal ocenenie IT produkt roka 2016 v rámci súťaže, ktorá už šestnásty rok oceňuje tie najlepšie IT projekty, ale i firmy, produkty a osobnosti v tejto oblasti.

O nomináciách rozhodla komisia zostavená z IT novinárov a zástupcov profesijných IT organizácií ISACA, CTF, ITAS, SITA, eFOCUS.sk, Živé.sk, PC REVUE a projektov z oblasti informačných technológií a telekomunikácií.

- Reklama -