Ministerstvo obrany: Základom úspechu je ochota

0
Ministerstvo obrany SR (Autor: mod.gov.sk)

Ocenil, že 37-členná čata ženistov, ktorá je dislokovaná na veliteľstve misie v Nikózii, odvádza vynikajúcu prácu pre všetky tri sektory, to znamená pre prvý, v ktorom velia Argentínčania, pre druhý pod velením Britov, ako aj pre štvrtý, v ktorom pôsobia Maďari, Srbi a Ukrajinci, pričom veliacim národom sú Slováci (tretí sektor bol zrušený).

Zástupca náčelníka štábu UNFICYP pre podporu operácií britský podplukovník Julian Pemberton Piggot, ktorý sa v rámci rotačného týždňa stretol s veliteľom 169-členného kontingentu slovenských vojakov podplukovníkom Rudolfom Eštókom a s podplukovníkom Petrom Kovácsom z Generálneho štábu OS SR, vysoko ocenil aj práce, ktoré slovenskí ženisti odvádzajú na samotnom veliteľstve misie. Začínajúc vybudovaním úplne nových priestorov vstupnej brány na veliteľstvo aj s kontrolnými stanovišťami zo začiatku tohto roka, pokračujúc výstavbou ochranných oplotení až po bežnú údržbu objektov veliteľstva, kde boli desiatky objektov vybudované ešte v priebehu druhej svetovej vojny. „Základom úspechu slovenských ženistov je ochota, ktorá stojí na perfektnej profesionálnej príprave našich vojakov,“ konštatoval podplukovník Pavol Kobík, ktorý na veliteľstve UNFICYP zastáva pozíciu hlavného ženistu pre celú misiu a okrem slovenskej čaty koordinuje aj prácu menších ženijných družstiev pôsobiacich v rámci jednotlivých národných kontingentov.

Čata slovenských ženistov má na starosti aj 250 kilometrov patrolovacích ciest, pričom pod velením poručíka Martina Sekana v ostatnom období opravovala v argentínskom Sektore 1 horské cesty, ktoré boli po zosuvoch po jarných dažďoch neprejazdné. V britskom Sektore 2 realizovali sanačné práce na viacerých starších budovách, v rámci celej misie upravovali heliporty a budovali základové dosky pre prístrešky či budovy alebo osádzali osvetlenie perimetra veliteľstva. Čata 36 slovenských ženistov má o. i. k dispozícii 34 ženijných strojov, z ktorých 26 poskytuje misia. Minulú jeseň, keď minister obrany SR Peter Gajdoš vyšiel v ústrety požiadavke OSN a Slovensko navýšilo počet vojakov v UNFICYP o desať, slovenskí ženisti na jednej z pozícií nášho kontingentu dobudovali ubytovacie priestory a aktuálne v týchto dňoch dokončievajú servisné zázemie pozície.

- Reklama -