Ministerstvo obrany: Vysokoškolská príprava vojenských leteckých inžinierov aj na Technickej univerzite v Košiciach

0
Slovenskí branci (Autor: archív)

„Vďaka tejto novinke v zákone získame absolventov z civilnej vysokej školy, ktorí sa zaviažu k službe v ozbrojených silách. A to práve v takých odbornostiach, v ktorých bolo doplňovanie v minulosti problematické. Verím, že takúto spoluprácu sa nám v budúcnosti podarí nadviazať aj s ďalšími civilnými vysokými školami,“ uviedol minister obrany SR Peter Gajdoš.

Akadémia ozbrojených síl generála Milana Rastislava Štefánika v Liptovskom Mikuláši podpísala zmluvu o spolupráci s Leteckou fakultou Technickej univerzity v Košiciach. Vzdelávanie kadetov bude realizované v dennej forme štúdia v študijnom programe Riadenie leteckej dopravy v študijnom odbore Doprava, v študijnom programe Senzorika a avionické systémy v študijnom odbore Elektronika a v študijnom programe Prevádzka lietadiel v študijnom odbore Motorové vozidlá, koľajové vozidlá, lode a lietadlá.

Študent vybrané štúdium absolvuje ako profesionálny vojak v prípravnej štátnej službe vo funkcii kadet vo vojenskej hodnosti vojak 1. stupňa. Kadet bude pripravovaný na výkon dočasnej štátnej služby pre hodnostný zbor dôstojníkov na funkciu vo vojenskej odbornosti A20 Letectvo (pilot, riadiaci letovej prevádzky) alebo vo vojenskej odbornosti A50 Inžinierska letecká služba (údržba a prevádzka lietadiel). Súbežne s vysokoškolským štúdiom kadet bude plniť aj vojenský program. Ten bude pozostávať okrem vševojskovej prípravy, odbornej vojenskej prípravy, vojenského výcviku, stáži vo vojenských útvaroch aj z leteckého výcviku, ak sa bude pripravovať pre funkciu pilot.  Po úspešnom absolvovaní štúdia kadet bude vymenovaný do vojenskej hodnosti poručík a zaradený na funkciu vo vybraných útvaroch Vzdušných síl Ozbrojených síl Slovenskej republiky.

Štúdium, vrátane leteckého výcviku, bude hradené z rozpočtu rezortu obrany. Kadet bude mať zabezpečené bezplatné ubytovanie, celodenné stravovanie, vystrojenie vojenskými súčiastkami a mesačný príjem vo výške minimálnej mzdy (v roku 2016 vo výške 405 eur).

Viac informácií o možnosti inžinierskeho vysokoškolského štúdia môžu záujemcovia získať v rámci Dňa otvorených dverí vo vrtuľníkovom krídle Prešov v utorok 5. apríla 2016 o 09,00 h.  Prístupné sú aj aj na webovej stránke Akadémie ozbrojených síl generála Milana Rastislava Štefánika na adrese www.aos.sk a na webovom sídle Leteckej fakulty Technickej univerzity v Košiciach na adrese www.tuke.sk/lf.

Informácie o výberovom konaní a podmienkach na prijatie do štátnej služby profesionálneho vojaka sú zverejnené aj na webe Personálneho úradu Ozbrojených síl Slovenskej republiky na adrese www.vojak.mil.sk alebo www.personal.mil.sk.

- Reklama -