Ministerstvo obrany: Spolupráca Slovenska a Maďarska v oblasti obrany je nadštandardná, zhodli sa ministri Gajdoš a Simicskó

0
Minister obrany Peter Gajdoš (Autor: SITA)

„Oblastí, v ktorých spolupracujeme je viacero. Spomeniem naše dlhoročné spoločné pôsobenie na Cypre v misii UNFICYP, kde maďarskí vojaci pôsobia pod našim velením v Sektore 4, ale aj príkladnú spoluprácu v rámci Vyšehradskej štvorky a cezhraničnú spoluprácu v oblasti ochrany vzdušného priestoru, kde aktuálne pripravujeme zmluvu medzi našimi krajinami,“ uviedol minister obrany SR Peter Gajdoš.

Šéf slovenského rezortu obrany ocenil tiež opätovné otvorenie Úradu vojenského pridelenca Maďarska v Bratislave. „Je to jednoznačne potvrdenie našich nadštandardných vzťahov,“ zdôraznil. Zároveň tiež maďarskému kolegovi poďakoval za každoročnú pomoc pri organizovaní pietnej spomienky v obci Hejce, kde si obe krajiny spoločne pripomínajú tragickú nehodu lietadla AN-24.

“So Slovenskom sa podieľame na spoločných zahraničných misiách, medzinárodných cvičeniach, máme spoločné veliteľstvá, zriadili sme úrad pridelenca obrany v Bratislave a rozhodne budeme podporovať aj ďalšiu spoluprácu,” povedal minister Simicskó. Ako ďalej zdôraznil, najväčšou hodnotou je bezpečnosť a najdôležitejšie je zaručiť bezpečnosť vlastnej krajine. “Som rád, že Slovensko, ako aj Maďarsko patria z tohto pohľadu medzi najbezpečnejšie krajiny v Európe,” povedal.

Maďarsko je aktuálne predsedníckou krajinou V4, pričom v júli preberá predsedníctvo práve Slovenská republika.  „Rozhodne plánujeme nadviazať už na rozbehnuté projekty a pokračovať v nich. V jednote je sila a uvedomujeme si, že v prípade krajín V4 to platí stonásobne,“ povedal minister Gajdoš.

Ministri hovorili aj spolupráci v rámci PESCO a o slovenskom projekte EuroArtillery, ktorý sa dostal do prvej vlny realizácie. Maďarsko bude pri tomto projekte participovať v úlohe pozorovateľa, pričom v budúcnosti sa bude môcť zapojiť aj ako plnohodnotný člen. Okrem EuroArtillery budú krajiny spolupracovať aj na ďalších štyroch projektoch stálej štruktúrovanej spolupráce. Témou rokovania bola aj modernizácia a možná budúca spolupráca v tejto oblasti.

- Reklama -