Ministerstvo obrany: Slovenskí vojaci si preverujú spôsobilosti na medzinárodných cvičeniach v Maďarsku a v Českej republike

0
Ministerstvo obrany SR (Autor: mod.gov.sk)

Séria cvičení armád krajín V4 v Maďarsku nadväzuje na minuloročné cvičenie Slovak Shield, ktoré sa konalo na Slovensku. Vo výcvikovom priestore Várpalota/Újmajor sa 44 slovenských vojakov so štyrmi bojovými vozidlami pechoty a ďalším zabezpečením zúčastňuje od 6. do 22. júla na medzinárodnom cvičení Brave Warrior 2017, kde si spôsobilosti na riešenie kríz v najrôznejších podobách, preverujú spolu s vojakmi spojeneckých vojsk, predovšetkým s príslušníkmi Armády USA.
 
Ďalší príslušníci ozbrojených síl sú od dnešného dňa až do 23. júla súčasťou už 3. ročníka cvičenia Tobruq Legacy 2017 vo výcvikovom priestore Hradište v Českej republike, ktoré sa minulý rok taktiež konalo na Slovensku, a za založením ktorého stoja obe tieto krajiny. Celkovo 61 profesionálnych vojakov z nitrianskej protilietadlovej raketovej brigády a zvolenského veliteľstva vzdušných síl momentálne spolupracuje s českými, poľskými, maďarskými, rumunskými, lotyšskými, ako aj americkými spojencami pri precvičení si interoperability protilietadlovej obrany členských krajín NATO.
 
Vojaci využívajú najmodernejšie systémy vzájomnej výmeny dát o vzdušnej situácii a taktiež sa priamo zapoja do cvičení s ostrou bojovou streľbou kompletmi IGLA. Okrem Českej republiky prebieha Tobruq Legacy 2017 aj v litovských výcvikových priestoroch v Pobaltí a pri pobreží Čierneho mora v Rumunsku.

- Reklama -