Ministerstvo obrany: Slovenskí vojaci sa zúčastňujú na sústredení v karate, jeho prvky využívajú pri boji zblízka

0
Minister obrany Peter Gajdoš (Autor: Ministerstvo obrany SR)

„Aj toto je spôsob, akým si môžu naši vojaci zvyšovať svoje spôsobilosti. Prvky karate využívajú prakticky pri každom boji zblízka, čo znamená, že ho môžu doslova použiť ako svoju zbraň v taktickom boji,“ uviedol šéf rezortu obrany. Zároveň zdôraznil, že podporuje podujatia, kde je zreteľné prepojenie medzi športom a prípravou vojakov.

„Som presvedčený, že šport je tou najlepšou cestou, ako sa udržiavať v dobrej fyzickej a psychickej kondícii, čo je dôležité pre každého profesionálneho vojaka, pretože ako sa hovorí „v zdravom tele, zdravý duch“,“ povedal minister Gajdoš, ktorý sa v minulosti takisto venoval karate a dosiahol 1. kyu, čiže hnedý opasok.

Príslušníci ozbrojených síl sa na tomto sústredení v karate a kobudo zúčastňujú už po 4.krát. Nechýba medzi nimi ani veliteľ Pozemných síl Ozbrojených síl SR genmjr. Ondřej Novosad, ktorý dosiahol 3. Dan v karate a 1. Dan v kobudo. Ako vysvetlil, inštruktori z ozbrojených síl si môžu v rámci tohto sústredenia zjednocovať techniku, zvýšiť svoju technickú spôsobilosť a nadobudnúť nové skúsenosti. “Je to jedinečná príležitosť,” zdôraznil. Na sústredení sa zúčastňuje aj profesionálny vojak Lukáš Kučerák, ktorý v júni získal titul majstra sveta v  zápase družstiev na Majstrovstvách sveta v karate, ktoré sa konali v Dubline. A úspešný bol aj v zápase jednotlivcov vo váhovej kategórii do 75 kilogramov, kde získal 2. miesto.

- Reklama -