Ministerstvo obrany: Krajiny V4 ocenili prehlbovanie spolupráce v oblasti obrany po skončení poľského predsedníctva

0
Minister obrany Peter Gajdoš (Autor: SITA)

„Vo Varšave sme formálne uzavreli poľské predsedníctvo vo Vyšehradskej skupine. Aj počas uplynulého roku sa potvrdila dôležitosť spolupráce na regionálnej úrovni, a to najmä v čase, kedy Európa čelí viacerým krízam,“ uviedol. Regionálne zoskupenie V4 sa v oblasti obrany zameriava na spoločné cvičenia. Aktuálnymi príkladmi sú Tobruq Legacy v Českej republike, ale aj Brave Warrior v Maďarsku, ktoré nadväzuje na minuloročné slovenské cvičenie Slovak Shield. Na oboch sa v týchto dňoch zúčastňujú aj slovenskí vojaci. 

Ministri obrany pozitívne zhodnotili prípravu ďalšej bojovej skupiny EÚ V4, ktorá má byť v pohotovosti v druhej polovici roka 2019. „Slovenská republika ponúkla príspevok 250 vojakov s rôznymi spôsobilosťami. Ako vedúca krajina pre oblasť RCHBO sme navrhli koncept, ktorý definuje základné princípy a aktivity spojené práve s touto spôsobilosťou,“ uviedol minister Gajdoš a pripomenul, že ďalšia plánovacia konferencia k vybudovaniu bojovej skupiny EÚ V4 sa uskutoční na jeseň na Slovensku.

Šéf slovenského rezortu obrany tiež ocenil aktualizáciu Akčného plánu obrannej spolupráce V4 na roky 2017 – 2019, vďaka ktorému je možné nielen posúvať spoluprácu vpred, ale aj overovať jej efektivitu. „Som presvedčený o tom, že zapájanie sa do rôznych iniciatív a projektov bez koordinovaného procesu a s duplicitami nemá zmysel,“ zdôraznil.

Poľský minister obrany Antoni Macierewicz formálne odovzdal predsedníctvo Vyšehradskej skupiny prítomnému štátnemu tajomníkovi maďarského rezortu obrany Tamásovi Vargovi. Počas neho sa bude V4 venovať predovšetkým príprave bojovej skupiny. „Budeme rozvíjať strategické pozície,“ uviedol Varga. Aj spolu so štátnym tajomníkom českého ministerstva obrany Jakubom Landovským a ministrami sa zhodli na potrebe presadzovania spoločných pozícií V4 aj v rámci NATO a EÚ.

Témou spoločného rokovania bol aj eFP. V rámci diskusie o PESCO minister Gajdoš inicioval stretnutie národných riaditeľov pre vyzbrojovanie a politických riaditeľov ministerstiev obrany s cieľom hľadať možnosti prípravy spoločných projektov, ktorými by sa krajiny V4 mohli zapojiť do tohto typu spolupráce EÚ.

- Reklama -