Ministerstvo obrany: Do Lotyšska odchádza plniť úlohy 150 vojakov

0
Ministerstvo obrany SR (Autor: mod.gov.sk)

„Chcem zdôrazniť, že naši vojaci nebudú plniť bojové úlohy. Práve naopak, do Lotyšska odchádzajú plniť úlohy založené na princípe solidarity, budú sa podieľať na eliminovaní akýchkoľvek hrozieb, ktorým Aliancia čelí a spoločne sa pripravovať na reakciu voči akejkoľvek možnej agresii,“ povedal minister obrany Peter Gajdoš. Zároveň zdôraznil, že aj týmto krokom Slovensko potvrdzuje, že nie je iba konzumentom, ale je aktívnym prispievateľom ku kolektívnej bezpečnosti.
 
Podľa slov náčelníka Generálneho štábu Ozbrojených síl SR genpor. Daniela Zmeka sú príslušníci vysielanej jednotky plne pripravení na všetkých úrovniach. „Preto pevne verím, že všetky náročné úlohy operácie, či už výcvikové, alebo operačné, budú splnené v plnom rozsahu,“ dodal. 
 
„Počas prípravy sme sa zodpovedne venovali najmä otázkam taktiky a operačných postupov, ktoré sme súčasne za účelom zjednotenia konzultovali aj so zahraničným partnerom,“ doplnil veliteľ vysielaného kontingentu mjr. Vladimír Moško.
 
Slovensko vysiela v rámci svojho príspevku príslušníkov mechanizovanej roty, Vojenskej polície, Národného podporného prvku, čaty opráv a zdravotníkov. V rámci bojovej skupiny vo výcvikovom priestore Adaži budú pod velením Kanady pôsobiť celkovo šesť mesiacov a v januári ich vystrieda ďalšia rotácia.

- Reklama -