Ministerstvo obrany: Absolventi dobrovoľnej vojenskej prípravy zložili v Martine vojenskú prísahu

0
Minister obrany Peter Gajdoš (Autor: SITA)

„Obrana vlasti je vecou cti každého občana, a preto chcem oceniť, že títo mladí ľudia sa odhodlali vymeniť pohodlie domova za pravý vojenský dril,“ povedal šéf rezortu obrany. Zároveň ocenil, že sa v tomto roku podarilo vycvičiť viac ako dvojnásobok príslušníkov dobrovoľnej vojenskej prípravy v porovnaní s pilotným projektom. „Tento projekt zostáva aj naďalej jednou z priorít tak rezortu obrany, ako aj Slovenskej národnej strany, vďaka ktorej sme ho už v tomto roku výrazne zatraktívnili,“ zdôraznil minister.
 
Generál Maxim ocenil predovšetkým odhodlanosť vojakov dobrovoľnej vojenskej prípravy s akou pristupovali k vojenskému výcviku. „Osobne som ich počas výcviku navštívil a bol som veľmi spokojný. Charakterizoval by som to asi tak, že mali odhodlanie podriadiť sa, chceli sa niečo naučiť a mali snahu byť najlepší, aby aj sami sebe dokázali, že to, k čomu sa odhodlali, je správny krok,“ uviedol.
 
Celkovo sa do tohtoročného projektu prihlásilo 246 záujemcov z toho 199 mužov a 47 žien vo veku od 19 do 44 rokov. Náročné prijímacie podmienky tento počet zredukovali na 73 mužov a 22 žien. Samotný výcvik nakoniec úspešne zvládlo 62 mužov a 20 žien.
 
Novinkou v rámci tohtoročnej prípravy vojakov dobrovoľnej vojenskej prípravy bolo skrátenie trvania výcviku z 12 na 11 týždňov a motivačný príspevok vo výške viac ako 1100 eur.  Projekt dobrovoľnej vojenskej prípravy je v súčasnosti jedinou legálnou možnosťou ako je možné získať základný vojenský výcvik mimo vstupu do ozbrojených síl.

 

- Reklama -