Ministerstvo kultúry: Danubiana predstavuje diela moderného maďarského umenia z Grünerovej zbierky

0
Budova Ministerstva kultúry SR (Autor: SITA)

Výstava Crossing Borders sa okrem detailného predstavenia Grünerovej zbierky usiluje aj o to, aby si návštevníci mohli utvoriť obraz o výsledkoch a vzniknutých zmenách v tej špeciálnej oblasti progresívneho maďarského a univerzálneho výtvarného umenia, ktorú zbierka reprezentuje.

„Som presvedčený, že práve kultúra a podobné projekty aj v budúcnosti ešte viac zblížia naše krajiny, pre ktoré by práve takéto podujatia mohli byť tou najlepšou inšpiráciou vzájomného porozumenia a pozitívneho obohacovania sa,“ zdôraznil minister kultúry Marek Maďarič počas svojho príhovoru.

Grünerova zbierka je úzko zameraný súbor umeleckých diel rôznych médií maďarského umenia 20. storočia od polovice štyridsiatych rokov po súčasnosť. Obsahuje majstrovské diela mnohých smerov od výnimočných umelcov. Dôraz kladie na avantgardné a neoavantgardné diela, pričom sleduje dejiny nefiguratívneho, abstraktného umenia maďarských umelcov, bez ohľadu na to či žijú (žili) v Maďarsku alebo v zahraničí. V zbierke sú zastúpení prominentní umelci, ako Tamás Lossonczy, Tihamér Gyarmathy, Ibolya Lossonczy a Endre Bálint.

Výstava sa koná pod záštitou ministra kultúry Mareka Maďariča a ministra ľudských zdrojov Maďarska Zoltána Baloga a bude otvorená do 28. mája 2017.

Viac info: TU

referát styku s médiami MK SR

- Reklama -