Ministerstvo hospodárstva: Návrh zákona o regionálnej investičnej pomoci sa dostal do druhého čítania

0
Budova Ministerstva hospodárstva SR (Autor: SITA)

“K zásadným zmenám patrí vypustenie požiadavky tvorby pracovných miest v priemyselnej výrobe. V oblasti technologických centier a centier podnikových služieb nahradila podmienku zamestnania podielu vysokoškolsky vzdelaných ľudí podmienka vyplácania vyšších ako priemerných miezd v danom okrese. Výraznou zmenou je taktiež modifikácia podmienky realizovania investičného zámeru na jednom mieste,” priblížil v predkladacej správe k zákonu rezort hospodárstva.

Ďalšie zmeny legislatívy súvisia podľa MH SR so zmenou smerovania investičnej pomoci podľa potrieb Slovenskej republiky, a to ako z pohľadu typov investície, tak aj regionálneho rozmeru realizovania investičných zámerov. “Návrh zákona ďalej prináša sprísnenie hodnotenia investičných zámerov, sprehľadnenie podmienok poskytnutia investičnej pomoci, sprísnenie podmienok ich plnenia a presné definovanie krokov orgánov štátnej správy v prípade zistenia ich porušenia,” upozornilo ministerstvo hospodárstva.

“Dôvodom predloženia návrhu zákona je úprava existujúcich a nastavenie nových pravidiel v oblasti poskytovania investičnej pomoci v nadväznosti na európsku legislatívu upravujúcu poskytovanie štátnej pomoci, ako aj na potreby usmerňovania toku investícií do menej rozvinutých regiónov Slovenska s prihliadnutím na meniace sa potreby investorov,” zdôvodnil rezort hospodárstva.

Súčasný zákon o investičnej pomoci nadobudol účinnosť 1. januára 2008 a doposiaľ bol 11-krát novelizovaný. Za toto obdobie prešla slovenská a globálna ekonomika výrazným vývojom. Preto súčasné znenie zákona neumožňuje dostatočne reagovať na nové potreby hospodárstva SR, ako ani na nové potreby potenciálnych aj etablovaných investorov.

Navrhovaná právna úprava podľa MH SR reflektuje zmeny potrieb SR v oblasti podpory investícií, zmeny potrieb investorov a zmeny v európskej legislatíve, ktoré vyžadujú priamu aplikáciu. “Vytvára väčší priestor pre znižovanie regionálnych rozdielov v SR. Nová legislatívna úprava bude zároveň adresnejšie zameraná na podporu investícií týkajúcich sa progresívnych technológií a činností s vysokou pridanou hodnotou,” doplnilo ministerstvo hospodárstva. Podporí tak ciele dosahovania udržateľného hospodárskeho rozvoja a konkurencieschopnosti SR v globálnom priestore.

TASR, Odbor komunikácie MH SR

- Reklama -