Ministerstvo financií posilní financovanie SAV

0
Ilustračná foto. (Autor: pexels.com)

Od októbra uplynulého roka navštevovali odborníci z Fínska, Holandska či Veľkej Británie jednotlivé ústavy SAV a hodnotili ich prácu v porovnaní s európskym výskumným priestorom.

Minister financií ocenil, že Slovenská akadémia vied sa rozhodla pozrieť do zrkadla a porovnať tak kvalitu svojho výskumu a výsledkov práce svojich ústavov s konkurenciou v Európe. Oznámil zároveň, že po dohode s ministrom školstva Petrom Plavčanom je pripravený už v tomto roku posilniť financovanie akadémie o 1,1 milióna eur ako prvok motivácie pre najlepších v akadémii. Predseda SAV Šajgalík uviedol, že extra peniaze pre najlepších umožňujú rozvojový program akadémie, keďže takto pre ocenenie najlepších nemusia brať najhorším. Zároveň uviedol, že akadémia každému ústavu dáva šancu na vypracovanie rozvojového plánu a ak ho bude napĺňať a pohne sa správnym smerom, vedenie akadémie by malo takýto ústav tiež v budúcnosti finančne podporiť.

SAV si medzinárodným hodnotením kvality plní záväzok, ktorý dala vláde pri podpise stabilizačnej zmluvy v lete 2016. Tá jej zabezpečuje stabilný rozpočet v minimálnej hodnote 60 miliónov eur každoročne až do 2018. Akadémii sa identifikáciou špičkovej kvality otvára cesta pre lepšie financovanie do budúcna. Ústavy, ktoré sa v hodnotení umiestnili na nižších priečkach, navrhnú akčný plán. V horizonte niekoľkých rokov by ich mal posunúť na vyššiu úroveň porovnateľnú s európskymi ústavmi s podobným zameraním.

Tlačový odbor 
Ministerstvo financií SR

- Reklama -