Ministerstvo financií: Stretnutie so Silk Road Chamber of International Commerce

0
Peter Kažimír (Autor: TASR)

Predmetom rokovania bola spolupráca pri implementácii a realizácii projektu Hodvábnej Cesty. Hovorilo sa o aktuálnom stave rokovaní, prípravných negociáciách ako aj prioritách, ktoré je nutné adresovať v krátkodobom a strednodobom horizonte.

Hong Kong vníma Slovensko ako “kotvu” a kľúčového hráča pre úspech celého projektu, akcentujúc investičný a ekonomický potenciál v prípade projektu logistického centra na východnom Slovensku ako aj investície smerujúce do modernizácie a rozvoja železničnej dopravy.

Časť diskusie bola venovaná aj budúcnosti rozvoja automobilového a strojárskeho priemyslu smerom k produkcii s vyššou pridanou hodnotou – veda a výskum, robotika ako aj technológie šetrné k životnému prostrediu.

Témou bola aj možnosť vytvorenia spoločného investičného fondu exkluzívne orientovaného na slovenské projekty.

Minister Kažimír a štátna tajomníčka Meager sa v Hong Kongu stretli aj s predstaviteľmi Inland Revenue Department (Hong Kong verzia finančnej správy). Diskusia so šéfom IRD Wong Keun-kai a jeho tímom sa venovala predovšetkým dohode o automatickej výmene informácií o slovenských daňových subjektoch s aktivitami v Hong Kongu. Hong Kong začne so zberom informácií v júli tohto roka a vzájomná výmena s členskými krajinami Európskej únie a krajinami G20 je naplánovaná na budúci rok. Témou diskusie bola aj dohoda o zákaze dvojitého zdanenia.

Tlačový odbor 
Ministerstvo financií SR

- Reklama -