Ministerstvo financií: Daňové otázky hlavnou témou marcového rokovania ministrov financií EÚ

0
Minister financií SR Peter Kažimír (Autor: SITA)

Boj proti karuselovým podvodom

Hlavnou témou stretnutia bol návrh Komisie ohľadom výnimky zo súčasného systému DPH, ktorá sa týka všeobecného mechanizmu prenesenia daňovej povinnosti. Cieľom návrhu je pomôcť členským štátom v boji proti karuselovým podvodom. Cezhraničné podvody na dani z pridanej hodnoty predstavujú pre krajiny EÚ každoročnú stratu príjmov v celkovej výške 50 miliárd EUR.

Minister Kažimír podporil spomínanú iniciatívu z dielne Česka a Rakúska. „Celá Európa každoročne čelí obrovským únikom na DPH.“ Výnimka musí byť podľa P. Kažimíra uplatniteľná pre všetky krajiny, ktoré si tak želajú. Mala by trvať najmenej po dobu piatich rokov, pričom schvaľovanie alebo rušenie povolenia na jej uplatnenie musí ostať v rukách členských krajín (Rady EÚ).

V nasledujúcich mesiacoch budú pokračovať technické rokovania expertov v snahe dosiahnuť kompromisné znenie. „Bude to ešte dlhá cesta, pretože ide o oblasť jednomyseľnosti“, uzavrel šéf slovenského rezortu financií. 

Nižšie sadzby DPH na e-publikácie 

Ministri diskutovali aj o návrhu Komisie na zníženie sadzby dane z pridanej hodnoty pre e-publikácie. Nové pravidlá umožnia krajinám EÚ uplatňovať rovnakú, zníženú sadzbu DPH napríklad na elektronické knihy a online noviny ako na ich tlačené ekvivalenty.

Slovensko podporuje kompromisný návrh maltského predsedníctva, pričom zdôrazňuje potrebu presnejšej definície elektronických publikácii s cieľom zabezpečenia právnej istoty.

„Musíme žiť s dobou,“ uviedol P. Kažimír s tým, že na Slovensku by zaradenie e-publikácií na zoznam znížených sadzieb znamenalo o 10-percentnú sadzbu.  

Európsky semester

V rámci koordinácie hospodárskych politík Európska komisia prezentovala hodnotenie pokroku v implementácii špecifických odporúčaní pre jednotlivé krajiny, na základe svojich analytických správ. Ministerská diskusia sa zamerala najmä na oblasť podnikateľského prostredia, kde boli reformy menej časté napriek ich nižším nákladom a vyššej politickej priechodnosti. Najvýznamnejší reformný pokrok dosiahli krajiny EÚ v oblastiach finančného sektora a trhu práce. Nové reformné a rozpočtové plány by mali členské štáty predstaviť v apríli vo svojich Národných programoch reforiem a Programoch stability/Konvergenčných programoch.

Videozáznam mediálneho brífingu ministra P. Kažimíra.

Tlačový odbor
Ministerstvo financií SR

- Reklama -