Ministerstvo dopravy: Vďaka eurofondom pribudli v Žiline nové trolejbusy

0
Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SK - logo (Autor: data.gov.sk)

„Chceme zvýšiť motiváciu cestujúcich využívať verejnú osobnú dopravu. Preto som veľmi rád, že sme vďaka eurofondom pomohli Žiline zaobstarať kvalitné vozidlá s najmodernejšími bezpečnostnými prvkami, ktoré sú prispôsobené aj na cestovanie pre  imobilných cestujúcich alebo mamičiek s kočíkmi. Som presvedčený, že je to krok správnym smerom a že sa úroveň cestovania v tomto meste zvýši,“ povedal minister dopravy a výstavby SR Arpád Érsek.

Dopravný podnik mesta Žilina získa celkovo dvanásť kusov nízkopodlažných trojnápravových kĺbových trolejbusov MHD a tri dvojnápravové sólo trolejbusy. Ide o moderné vozidlá, ktoré rozšíria základňu 42 trolejbusov v Žiline. Trolejbusová doprava zohráva v Žiline kľúčovú úlohu, pretože spája všetky sídliská s centrom mesta. Dopravný podnik mesta Žilina zabezpečuje verejnú dopravu pre 83 tisíc obyvateľov mesta.

Ministerstvo dopravy a výstavby SR poskytne na tento projekt takmer 8 miliónov eur z Operačného programu Integrovaná Infraštruktúra (OPII). 

Žilina a Prešov sú dve mestá na Slovensku, ktoré získajú nové trolejbusy z OPII. Mestá Košice a Bratislava zase vďaka eurofondom cestujú novými modernými električkami. Európska únia podporuje verejnú osobnú dopravy ako dôležitý prostriedok pre zmierňovanie dopravných zápch a negatívnych ekologických dopadov individuálnej automobilovej dopravy. 

- Reklama -