Ministerku Gabrielu Matečnú ocenili francúzskym štátnym vyznamenaním za zásluhy v poľnohospodárstve

0
Gabriela Matečná (Autor: TASR)

„Toto vyznamenanie je ocenením toho ako pani ministerka počas predsedníctva Slovenska v Rade Európskej únie bojovala za farmárov a poľnohospodárstvo. Obrovský ťah na bránu počas jej vedenia rady ministrov poľnohospodárstva za práva farmárov a v boji proti nekalým obchodným praktikám boli skutočne jedinečné,“ povedal pri odovzdávaní francúzsky minister Le Foll.

„Je to pre mňa obrovská pocta. Zároveň to však považujem za záväzok voči farmárom, ale i spotrebiteľom v boji za ich práva a férové trhové podmienky, v ktorom budem aj naďalej pokračovať,“ uviedla Gabriela Matečná.

Francúzske štátne vyznamenanie za zásluhy v poľnohospodárstve od roku 1881 udeľuje minister rezortu osobnostiam, ktoré sa zaslúžili o významný prínos pre oblasť poľnohospodárstva. Ide o jedno z najvýznamnejších francúzskych štátnych vyznamenaní, ktoré v minulosti získali osobnosti ako Louis Pasteur, dánsky princ Henrik, Jacques Chirac, či Catherine Denevue. Aktuálne je na svete približne 400 žijúcich ľudí, ktorí sú držiteľmi Radu najvyššieho stupňa.

- Reklama -