Ministerka školstva Martina Lubyová rokovala so zástupcami ŠRVŠ

0
Martina Lubyová, ministerka školstva (Autor: TASR)

Na rokovaní ministerka Martina Lubyová ponúkla zástupcom ŠRVŠ účasť na príprave zákona o zabezpečovaní kvality vysokoškolského vzdelávania. Rovnako vyjadrila ochotu upraviť ustanovenia zákona o štandardnej dĺžke štúdia tak, aby sa do nej nezapočítavalo obdobia štúdia v rámci zahraničných programov, ako je napr. ERASMUS+. Vysokoškoláci by tak za toto štúdium nemuseli platiť poplatky za prekročenie štandardnej dĺžky štúdia. Obe strany diskutovali aj o podobe novej Akreditačnej agentúry, ktorá by mala nahradiť súčasnú Akreditačnú komisiu.

Rokovania sa týkali taktiež nedávno ohláseného plánu na modernizáciu vysokoškolských internátov, na ktorú by len v tomto roku malo byť dodatočne vyčlenených 20 miliónov eur. V tejto veci rezort školstva i ŠRVŠ akceptujú kľúč na prerozdelenie finančných prostriedkov, ktorý navrhla Slovenská rektorská konferencia. Ministerka školstva taktiež vyjadrila podporu súčasnému systému zvýhodnených pôžičiek z Fondu na podporu vzdelávania a podporila potrebu zaoberať sa otázkou jeho dofinancovania aj s využitím iných zdrojov.

Zástupcovia ŠRVŠ taktiež prezentovali návrh presunúť časť finančných prostriedkov určených na sociálnu podporu študentov na podporu študentských spolkov a organizácií pôsobiacich pri vysokých školách. Podnetom bol okrem iného klesajúci počet vysokoškolských študentov spôsobený slabšími populačnými ročníkmi vstupujúcimi do vysokoškolského vzdelávania a tým aj nižšími nákladmi na sociálne zabezpečenie vysokoškolákov.

“Uvedomujem si dôležitosť zastupiteľských orgánov študentov a teším sa na ďalšiu spoluprácu so Študentskom radou vysokých škôl,” uviedla po stretnutí ministerka Martina Lubyová.

- Reklama -