Ministerka školstva Martina Lubyová (SNS): Opozícia si v školskom výbore zahrala vabank s rodičmi i deťmi

0
Martina Lubyová, ministerka školstva (Autor: TASR)

Ministerka spochybnila možnosť odložiť účinnosť legislatívneho opatrenia, ktoré už vstúpilo do platnosti. Poukázala zároveň na to, že termín nadobudnutia účinnosti bol dlho známy, dovtedy však nikto ani z opozície neinicioval návrh na odklad. Rezort nemá kompetenciu v rámci metodiky a určovania počtu tried a kvóty zavádza zákon Národnej rady. Upozornila, že tento zákon nadobudol účinnosť 1. septembra. “To bolo verejne známe, dovtedy mohla i opozícia v pléne Národnej rady riešiť túto situáciu,“ uviedla. “Ja nemôžem svojím rozhodnutím zvyšovať kvóty, lebo by som išla proti zákonu prijatému v parlamente,”dodala.

Ministerstvo podľa nej samo presadzovalo myšlienku, že túto zmenu nemožno urobiť náhle. Poukázala však i na to, že cesta do budúcnosti vedie k inkluzívnemu modelu vzdelávania. “Ak má byť táto myšlienka podporovaná, musíme si uvedomiť, že raz tie osemročné gymnáziá nebudú,” upozornila. V súčasnosti je potrebné riešiť aktuálny stav. “Zvýšenie kvót na desať percent by bolo určitým riešením, určitým premostením,“ zdôraznila. Teraz je to podľa nej v rukách poslancov Národnej rady. Šéfka rezortu pripomenula, že metodiku určovania počtu tried na osemročných gymnáziách má v kompetencii Ministerstvo vnútra SR prostredníctvom okresných úradov. Je za to, aby sa táto kompetencia vrátila školskému rezortu.

Do riešenia obnovy vysokoškolských internátov podľa ministerky školstva v najbližších rokoch výrazne vstúpi aj demografický vývoj so znižujúcim sa počtom vysokoškolákov i pripravovaná optimalizácia siete škôl. „Budeme sa snažiť o to, aby sme tým, ktorí vysokoškolský internát budú potrebovať, zabezpečili dôstojné ubytovanie,“ povedala ministerka. Poukázala však na to, že na obnovu kampusov bude možné použiť i finančné prostriedky použiteľné pre zníženie energetickej náročnosti budov. „Program sa začína v auguste tohto roka, vyzvala som vedenie vysokých škôl, aby sa zaoberali prípravou projektov, v ktorých sa o zdroje z EPC možno uchádzať.“ Informovala na záver Martina Lubyová.

V Bratislave dňa 29. 1. 2018

- Reklama -