Minister obrany Peter Gajdoš na bezpečnostnej konferencii

0
Minister obrany Peter Gajdoš (Autor: SITA)

„Témou diskusie je spolupráca v rámci Aliancie a Európskej únie, ako aj terorizmus a ďalšie aktuálne hrozby, ktoré dnes ohrozujú mier a bezpečnosť vo svete,“ povedal minister obrany Peter Gajdoš. Ako doplnil neformálna atmosféra prispieva k posilneniu vzájomných vzťahov a je presvedčený, že prinesie návrhy mnohých riešení.

Na Mníchovskej bezpečnostnej konferencii 2017 sa zúčastňuje viac ako 500 účastníkov. Hlavnými témami konferencie je budúcnosť NATO a transatlantických vzťahov po nástupe amerického prezidenta Donalda Trumpa, bezpečnostná spolupráca v rámci EÚ, krízy na Ukrajine a v Sýrii, terorizmus, informačná vojna, ale aj dopady klimatických zmien. Na konferencii sa zúčastňujú kľúčoví politici s vplyvom na tvorbu medzinárodného bezpečnostného prostredia.

Prvá aktivita jednej z najvýznamnejších bezpečnostných konferencii prebehla už v roku 1963 pod pôvodným názvom Internationale Wehrkunde-Begegnung (medzinárodné vojenské stretnutie). Nový názov Mníchovská bezpečnostná konferencia sa používa od roku 2009. Od začiatku predstavuje otvorené fórum umožňujúce politikom a expertom diskutovať o najvážnejších bezpečnostných otázkach prítomnosti a budúcnosti.

- Reklama -