Minister obrany P. Gajdoš rokoval s vrchným veliteľom spojeneckých síl NATO v Európe generálom Scaparrottim

0
Minister obrany Peter Gajdoš (Autor: SITA)

„Bezpečnostné prostredie sa neustále mení. Slovensko, ako člen Severoatlantickej aliancie túto skutočnosť vníma a aktívne sa podieľa a podporuje činnosti, ktoré prispievajú k posilňovaniu obrany a bezpečnosti v Európe a vo svete,“ povedal na stretnutí minister Gajdoš. Zároveň doplnil, že vypracovaním strategických dokumentov, ako aj Dlhodobého plánu rozvoja obrany s dôrazom na výstavbu Ozbrojených síl SR s výhľadom do roku 2030 Slovenská republika potvrdzuje systematický prístup k problematike obrany a bezpečnosti štátu a jeho občanov, a zároveň sa snaží čoraz aktívnejšie prispievať do kolektívnej obrany Aliancie, ako aj medzinárodnej spolupráce v oblasti obrany a bezpečnosti. Témou rokovania bola aj spolupráca medzi NATO a Európskou úniou, aktuálne úsilie v oblasti modernizácie Ozbrojených síl SR a budovanie ich infraštruktúry so zámerom posilňovania vzájomnej interoperability spojencov.

Minister obrany Peter Gajdoš počas stretnutia zároveň oboznámil generála C. M. Scaparrottiho s úlohami a prioritami rezortu obrany na rok 2018 v rámci príspevku SR do aktuálnych iniciatív NATO. V tejto súvislosti ho informoval o súčasných aktivitách Ozbrojených síl SR v rámci výcviku a budovania spôsobilosti Irackých bezpečnostných síl v oblasti odmínovania a opráv a udržiavania techniky sovietskeho pôvodu, čím sa SR snaží aj takýmto spôsobom prispieť do medzinárodnej koalície boja proti terorizmu. Šéf rezortu obrany zároveň aj za prítomnosti gen. Courtneyho Carra, náčelníka Národnej gardy Indiana, ocenil dlhoročnú spoluprácu s Národnou gardou tohto amerického štátu. Či už v oblasti spoločných cvičení, vzdelávania, či v oblasti aktuálne prebiehajúceho výcviku pilotov a technikov pre vrtuľníky UH-60M Black Hawk. Na záver zdôraznil, že Slovensko pokračuje aj naďalej v príprave pre účasť slovenských jednotiek v aktivite posilnenej predsunutej prítomnosti v Lotyšsku, ktorá by mala byť zahájená v druhej polovici roka 2018.

Návšteva generála C. M. Scaparrottiho na Slovensku sa uskutočňuje v nadväznosti na Konferenciu náčelníkov generálnych štábov strednej Európy, ktorá sa koná v týchto dňoch v Bratislave.

- Reklama -